Vrcholy, na které se (ne)zapomíná

Sněžka, Plechý, Praděd, Lysá hora či Králický Sněžník? Notoricky známé kopce, na kterých stanuli více i méně zdatní milovníci výletů. Co však si připomenout i další místa, která nabízejí úchvatné výhledy či pobyt v člověkem prakticky nedotčené přírodě?

Luční hora
Kupovitá hora v Krkonoších u Špindlerova Mlýna, k němuž katastrálně náleží. Je to druhá nejvyšší hora Česka a nejvyšší vrchol Českého hřbetu. Vzhledem k tomu, že vrchol Sněžky leží v Polsku, je Luční hora se svou výškou 1555,4 metru nejvyšším vrcholem ležícím uvnitř hranic Česka.

Milešovka
Nejvyšší hora Českého středohoří kousek od Milešova. Její vrchol leží ve výšce 836,7 metru nad mořem. Jméno získala podle nedalekého Milešova (2 km). Milešovka je považována za největrnější horu Česka, bezvětří je tu jen osm dní v roce.

Pulčínské ledopády lákají každoročně na neobvyklou podívanou. Lidé je berou útokem a nerespektují pravidla CHKO Beskydy. 5. února 2021 byla přístupová cesta zledovatělá.
K vzácným ledopádům se valí davy. Lidé hazardují se zdravím jen v teniskách

Smrk
Smrk je s výškou 1124 metrů nad mořem nejvyšším vrcholem české části Jizerských hor. Odedávna se tam stýkaly hranice tří zemských celků: Čech, Lužice a Slezska.

Raná
Výrazná trojvrcholová hora (457 m n. m.) v západní části Českého středohoří nedaleko Loun. Zároveň jde o evropsky významnou lokalitu díky hojnému výskytu sysla obecného.

Třístoličník
Šumavská hora, jejíž vrcholové partie leží v Bavorsku v blízkosti česko-německé hranice, asi 8 kilometrů od českého Stožce. Vrchol má nadmořskou výšku 1333 metrů. Navíc se kousek od místa  odedávna stýkají hranice Čech, Bavorska a Rakouska.

Nejzajímavější rozhledny

Česko je rájem rozhleden. Jejich počet se blíží 500 staveb. Deník pro vás vybral ty, které považuje za nejzajímavější. Z historického pohledu i díky unikátní podobě.

Doubravka XIV.
V lesoparku Čihadla na kopci Horka na Černém Mostě, na území městské části Praha 14. I s korouhví je vysoká 23,5 metru, po 98 schodech lze vyjít do výšky 20 metrů. Je typickou ukázkou experimentální architektury zcela převratné konstrukce, kdy je základním konstrukčním materiálem přes 7 kilometrů kmínků akátů.

Bismarckova rozhledna
Stojí na vrcholu Zelené hory přibližně 4 kilometry západně od Chebu. Název nese po německém kancléři Otto von Bismarckovi. V období existence železné opony se rozhledna nacházela v zakázaném hraničním pásmu, stala se pozorovatelnou pohraničníků, a proto byla pozapomenuta.

Zámek Hrubá Skála
Příroda v Českém ráji trpí návalem návštěvníků. Míří sem i kvůli pandemii

Rozhledna na Pradědu
Rozhledna se nachází ve druhé, vyšší prosklené plošině televizního vysílače Praděd. Nadmořská výška rozhledny je 1562,8 m n. m., což je po Sněžce (1602 m n. m.) druhé nejvyšší místo v České republice.

Rozhledna Salaš
Nachází se u obce Salaš u Uherského Hradiště. Její tvar připomíná hasák, má výšku 21,1 metru, vede na ni 112 schodů.

Josefova věž
Najdete ji 6 kilometrů od Českého Krumlova. Je to nejstarší kamenná rozhledna v Čechách. Byť je poměrně nízká, nabízí úchvatné výhledy.

Rozhledna Děčínský Sněžník
Kamenná rozhledna vysoká 33 metrů, která stojí 7 kilometrů od Děčína. Pro potřeby rakouských, saských a pruských zeměměřičů ji nechal vlastním nákladem vybudovat majitel panství hrabě František Antonín Thun.

Chata Emil Zátopek
Horské boudy v Česku: Špindlerova zažila válečné zajatce, Švýcárna byla salaší

Velký Blaník
Rozhledna je postavena na samém vrcholu Velkého Blaníku asi 7 km od Vlašimi. Má tvar husitské hlásky.

Goethova vyhlídka
Je to 42 metrů vysoká rozhledna s výletní restaurací, postavená podle projektu vídeňských architektů. Stojí na Výšině nedaleko Karlových Varů.

Štěpánka
Kamenná novogotická rozhledna na vrchu Hvězda v západních Krkonoších. Je vysoká 24 metrů.

Rozhledna Kelčský Javorník
Výhradně vyhlídková věž o výšce 35 metrů, kterou najdete u Bystřice pod Hostýnem.