„Vzniklá situace nás samozřejmě netěší. Cestovní ruch utrpěl už na jaře a teď zažívá další ránu. Vládní usnesení k dnešku uzavřelo muzea, galerie, výstavní prostory, hrady, zámky a obdobné historické nebo kulturní objekty, hvězdárny a planetária. V tomto usnesení nejsou zmíněny například rozhledny, stezky a jiné venkovní typy turistických atraktivit. Vzhledem k těmto nejasnostem a zhoršující se epidemiologické situaci jsme vyzvali všechny provozovatele turistických atraktivit, aby už návštěvníkům nenabízeli bezplatné vstupy. Také jsme jim opakovaně zdůrazňovali potřebu dodržovat bezpečnostní opatření, jako jsou rozestupy, používání roušek a dezinfekce. Také prosíme všechny občany, aby se v rámci možností raději zdržovali co nejvíce v soukromí a vyhýbali se místům, kde se pohybuje více lidí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Sníh na Červenohorském sedle v pondělí 12. října ráno.
VIDEO: V Jeseníkách nasněžilo. Sedlo bylo několik hodin neprůjezdné

Do projektu VSTUPY ZDARMA je zapojeno téměř šest desítek atraktivit na území regionu. Předčasné ukončení projektu nebude považováno za porušení dotačních podmínek.

„Velice si vážíme spolupráce se všemi provozovateli atraktivit, a ještě jednou jim děkujeme, že se do projektu zapojili. Cestovní ruch se nám tak alespoň koncem léta podařilo oživit. Zářijová návštěvnost byla opravdu vysoká, v mnoha případech se dokonce rovnala číslům z loňského září a října dohromady, často padaly i rekordy v denní návštěvnosti, z čehož profitovali také podnikatelé z okolí jednotlivých atraktivit. Teď je ale nejdůležitější ochrana zdraví a bezpečnosti. Chtějí-li lidé vyrazit někam za poznáním, doporučuji, ať vyrazí do přírody, Moravskoslezský kraj v tomto ohledu nabízí spousty jedinečných míst,“ uzavřel náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Beskydská královna první čtvrtek v říjnu po poledni,
Lysá hora, královna Beskyd v říjnu: Po létě, jaké mělo být, čekání na sníh!