Od pondělí budou na takzvaném cestovatelském semaforu, který bude nově sladěn v rámci Evropské unie, označeny minimálně oranžovou barvou takřka všechny evropské země. Platit u nich bude povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy budou muset mít i cizinci přijíždějící do ČR. Nutné bude též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku budou mít pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Testování pendlerů. Ilustrační snímek
Bavorsko zrušilo výjimku pro Čechy. Povinná bude znovu karanténa

Petříček uvedl, že systém je připraven na to, aby byla situace snazší pro cestování Evropou po odeznění druhé vlny epidemie. Státy nyní jednají o uznávání jednodušších a levnějších antigenních testů, doplnil. Přesto by podle něj bylo lepší na několik týdnů vynechat cesty do zahraničí.

Nový evropský semafor 

Výjimka pro delší návštěvy hranicemi rozdělených rodin by podle Petříčka mohla vejít v platnost za týden v pondělí, nejpozději týdnu od 16. listopadu. Nový evropský semafor je podle něj nastaven tak, že pravidla se budou s odeznívající vlnou epidemie automaticky změkčovat.

Lidé s rouškami ve francouzském Lyonu, 8. října 2020
Koronavirový semafor: Většina zemí v Evropě zčervená, zelený zůstane jen Vatikán

Evropská komise členským státům doporučuje, aby kromě vzájemného uznávání PCR testů více využívaly pro kontroly při cestování i antigenní testy. ČR to podle Petříčka jednoznačně podporuje. Výsledky u antigenních testů jsou zhruba do 15 minut, vyšetření je ale méně spolehlivé.

Z mimoevropských států se může do ČR bez testů nebo karantény cestovat ze Singapuru, Japonska, Jižní Koreje, Nového Zélandu, Thajska a Austrálie.