Dvouletá přestávka vynucená koronavirem a rekordní inflace vykonaly své. Nejčastěji mají stánkaři na tabulích částku 50 korun za dva decilitry tradičního horkého nápoje.

V roce 2019, kdy naposledy proběhly vánoční trhy bez omezení, se svařák prodával typicky o deset korun levněji. Ještě více za poslední tři roky vzrostla jeho průměrná cena – ze 41 na 56 korun, tedy o více než třetinu.

Tradičně nejdražší jsou stánky v centru Prahy. Na Staroměstském náměstí stojí svařené víno 90 korun. To je prakticky stejně jako ve Vídni, kde je hrnek za 4,50 eura. Objem nápoje je přitom o půl deci větší než v Česku.

V některých malých moravských městech lze za takovou částku pořídit dva pohárky a ještě člověku pár korun zbude. Svařák do 40 korun prodávají ve Vyškově, V Novém Jičíně či v Novém Městě na Moravě.