Nová opatření proti šíření nemoci jsou rozumná, ale slabá. Roušky všude ve školách mimo první stupeň. Policejní hodina pro všechna stravovací zařízení. A apely na dodržování hygienických pravidel.

Jenže apely nestačí.

Potřebujeme silnější pojistku proti covidu

Právě zveřejněný průzkum ukazuje, že tři čtvrtiny lidí považuje covid za závažnou hrozbu. Dvaasadmdesát procent dotázaných považuje roušky za vhodnou ochranu před ním. Je vidět, že neurvalé výroky „antirouškařů“ sice vzbuzují rozruch, jsou však takřka osamocené.

Veřejnost by přijala i tvrdší omezení, pokud by měla naději, že se hrozba zmírní. Vzhledem k prognóze, kterou představili zdravotní statistici, bude stejně nutné ke zpřísnění pravidel přistoupit. Čím později k tomu stát sáhne, tím hůř.

Dobře, že byly zakázány klecové chovy

Ministerstvo zdravotnictví a hygienici tu nejsou od toho, aby chránili pohodlí a dobrou náladu lidí. Veškerá opatření, která brání šíření nemoci a nepoškozují přímo hospodářství, měla být přijata. Včetně toho, že se budou roušky při větších shromážděních nosit i venku. Od rizikových akcí neměl ministr jen odrazovat, měl je přímo zakázat.

Nemoc je teď mnohem rychlejší než vláda a zdravotníci. To se musí změnit, nebo nás nemine karanténa a děsivý hospodářský propad.