Zákon o státním rozpočtu na první pohled znamená především čísla. Má dáti na příjmové stránce a dal na výdajové. Ty tam jsou časy, kdy byl výsledek nula. Schodky se staly rozpočtovým synonymem a po covidu a Putinově válce se hraje jen o jejich výšku.

Martin Komárek
Rasismus a sexismus?

Včera poslanci schválili sekyru 295 miliard, ačkoliv všichni tuší, že to bude víc. Možná bude nutná masivnější pomoc lidem s nízkými příjmy a další kroky ve prospěch sociálního smíru.

Letos ale tvrdá data společností nehýbou. Zato emoce ano. Což je disciplína, v níž vládní pětikoalice propadá, zatímco opozice vyniká. Při včerejší rozpočtové diskuzi šéf SPD Tomio Okamura třeba řekl: „Jsme dost dobří na to, abychom bohatému Západu zvyšovali jeho úroveň, a to dokonce i tím, že sami sebe zadlužujeme. Vláda Petra Fialy si fakticky půjčuje na to, aby se lépe měli nejen Ukrajinci, ale také Američané, Němci a obyvatelé dalších západních zemí.“

Luboš Palata
České podniky nesmí platit za plyn víc než německé

Lidé, kteří se děsí neschopnosti splácet složenky, budou stále náchylnější těmto řečem naslouchat. Věřit i zjevným nesmyslům. Pokud ministři nenajdou komunikační protilék, se zlou se potáží. Minimálně by měli zodpovědět otázky, proč Čechům klesnou reálné mzdy o 8,3 procenta, tedy nejvíc ze všech zemí OECD, a proč platí za elektřinu takový balík, ačkoli ČR je jejím významným výrobcem a vývozcem.