Měla by to být normálně velká sláva, které se by přinejmenším měl účastnit Petr Fiala, jako premiér země předsedající Evropské unii. Čtvrteční předání přihlášky Kosovo o členství v Evropské unii bylo ale daleko skromnější.

Kosovský premiér Albin Kurti se musel spokojit s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem, i proto, že Petr Fiala byl na summitu EU v Bruselu.

Martin Komárek
Víceletá gymnázia? Ano? Ne?

Přihláška se nedala nepřevzít, jak se vyjádřil jeden evropský diplomat, Kosované ji mohli také poslat poštou a i tak by platila. Jedním z důvodů, proč se spokojili s Prahou a k tomu příslušným ministrem, který předsedá Radě pro všeobecné záležitosti, je to, že tichý proces podání přihlášky je lepší, než příliš hlasitý.

Kosovo je totiž státem v podmíněném slova smyslu. Není členem OSN, kde ho sice uznává už 114 států z necelých dvou set, ale Radou bezpečnosti přes Rusko členství neprošlo a jen tak neprojde. Nejde ale jenom o Rusko. Kosovo neuznává ani pět členských zemí samotné Evropské unie – Španělsko, Rumunsko, Slovensko, Řecko a Kypr. Každý z jiných důvodů, například Slovensko proto, že vznik Kosova je považován za precedent, na jehož základě by se mohli od Bratislavy odtrhnout jižní Slovensko, kde mají slovenští Maďaři většinu.

Kateřina Perknerová
Zemanovo znásilnění ústavy

Přesto všechno je přihláška Kosova významná a zásadní. Celý Balkán se už totiž přihlásil o členství v EU. A Česko, země, za jejíhož předsednictví se to stalo, tím vstupuje do dějin.