Semilská výzva říká: Zveřejňujte na internetu veškeré detaily k zakázkám - od vyhlášení přes průběh výběrového řízení až po zveřejnění všech nabídek. A zadavatelé - tedy radnice - by měli zveřejňovat i zápisy z jednání výběrové komise či všechny navazující smlouvy. Přihlásit se tak bude moci opravdu každý a veřejnost má současně kontrolu, zda není někdo zvýhodňován. A zda město třeba u menších zakázek, které nemusí viset na internetu, neoslovuje stále stejný okruh předem domluvených firem.

Třebíčský deník se pokusil zjistit, zda se k Semilské výzvě připojí rovněž tři největší města na Třebíčsku. Z oslovených radnic to ale přislíbila jen ta třebíčská; Moravské Budějovice a Náměšť naopak ve svých odpovědích kličkují.

Třebíč: nemáme problém se připojit

„Spuštění systému plánujeme v období březen až duben. V současné době připravujeme podmínky pro výběrové řízení na dodavatele elektronického systému a usilovně pracujeme na nastavení vstupních podmínek. Systém bude plně elektronický, jak zadání, tak samotná nabídka budou v elektronické podobě v uzamčeném systému, to znamená, že vše bude maximálně transparentní,“ informoval třebíčský místostarosta Pavel Pacal s tím, že půjde už o malé zakázky od 200 tisíc korun. Na dotaz, zda v Třebíči chtějí vyvěšovat na internet všechny zakázky i s dokumentací, odpověděl, že ano.

Pořád stejná jména firem

„Iniciativou starosty Jana Farského ze Semil se budeme dál zabývat,“ uvedla tajemnice radnice v Moravských Budějovicích Jana Špačková. A projednávat ji prý bude podle starosty Vladimíra Měrky i rada Náměště nad Oslavou. Podle Měrky ale náměšťská radnice jde již dnes nad rámec toho, co nařizuje zákon. „Již několik let u nás platí vlastní směrnice, kterou jsme si sami zpřísnili podmínky výběrových řízení všech kategorií veřejných zakázek,“ uvedl pro Deník Měrka.

Budějovice a Náměšť se sice hájí tím, že - v souladu se zákonem - u zakázek menšího rozsahu osloví několik uchazečů. Jenže toto je princip, který nezabraňuje častému českému nešvaru, kdy se oslovuje stále stejný okruh firem.

Ty se pak mohou mezi sebou domlouvat, kterou zakázku si navzájem přepustí. A mohou si i domlouvat ceny, které nabídnou.

Když by byla veškerá dokumentace veřejně přístupná a mohl se přihlásit kdokoliv, tak se opravdu bude soutěžit o nejnižší cenu.

Je špatně i to, když cena není hlavním kritériem. Umožňuje to opět nastavit takové podmínky, které někoho zvýhodní.

Ovšem problémy jsou nejen u malých zakázek, o kterých se většina firem nemusí ani dozvědět, protože nejsou osloveny. Problematické jsou samozřejmě velké mnohamilionové tendry, různé tělocvičny, rekonstrukce sídlišť a podobně.

„Na Třebíčsku jsou figury, které nemají problém obejít firmy, jež se do tendru hlásí a nabídnout jim za příslušné bolestné, aby v tendru nabídly vyšší sumu a tím samy sebe vyřadily. Na radnicích a ve společnostech, které dělají výběrové řízení pro radnice na klíč, pak sedí spřátelení úředníci, kteří také vezmou něco do kapsy,“ posteskl si anonymně jeden z podnikatelů z Třebíčska.