Oznámil to poslanec ČSSD František Bublan na své tiskové konferenci. Pokud se politik zaplete s mafií nebo se poddá korupci, mají podle Bublana novináři dokonce povinnost takové údaje otisknout.

S novelou trestního zákona, kterou před pár dny schválila sněmovna, sociálnědemokra­tický poslanec nesouhlasí. Novela zakazuje zveřejňování policejních odposlechů. Novináři, který zveřejní jakoukoli část z odposlechu, nyní hrozí až pět let vězení a pětimilionová pokuta.

Ochránit citlivá data z policejního sledování by měl v první řadě stát. „Ten si musí informace ohlídat, stát za to nese odpovědnosti,“ tvrdí Bublan.

Pokud přece jen k úniku dojde, je to práce pro státního zástupce, který by měl událost řešit v souladu se zákonem. Když se policejní záznamy dostanou k novinářům, je podle Bublana na místě se ptát, proč se tak stalo. „Bývá to tehdy, když se vyšetřování účelově protahuje, zametá se pod koberec a podobně. Lidem, kteří na případu pracují, pak nezbývá, než volit nestandardní cestu,“ míní Bublan.