Zdali bude snaha zúročena, bude jasné v neděli.

Německý Oberhof, italská Anterselva, slovinská Pokljuka a sibiřská Ťumeň. To jsou protivníci Nové Města na Moravě na volebním kongresu v moldavském Kišiněvě. Velmi silní protivníci.

„Stojí proti nám čtyři nesmírně silní soupeři. Všechna tato centra se řadí ke střediskům světového biatlonu. O síle německého biatlonu netřeba spekulovat, Anterselva má také velký zvuk. V Ťumeni vyrostl nejmodernější areál na světě a tradičním pořadatelem závodů Světového poháru je i slovinská Poklujka," povzdechl si Jiří Hamza.

„Do volby jdeme s velkou pokorou, ale také snahou uspět," dodal prezident českého biatlonového svazu.

Proto česká výprava, která je o poznání početnější než na předchozích kongresech, chce (a musí) vyrukovat se zbraněmi největšího kalibru.

Vítězka Světového poháru v biatlonu Gabriela Koukalová se dnes v roli zpěvačky také pokusí Novému Městu pomoci, další česká hvězda Ondřej Moravec a trenér Ondřej Rybář připomenou mimořádně vydařený šampionát právě z roku 2013. Hamzův tým sází na boom biatlonu v Česku, podpořený výbornými výsledky v posledních třech letech, a obrovský divácký zájem. To se projevilo na MS i posledním Světovém poháru v roce 2014.

O mistrovství světa v Novém Městě se uchází český svaz už počtvrté. Poprvé před deseti lety neuspěl o tři hlasy. O dva roky později na kongresu v Praze už Nové Město pořadatelství získalo. Před dvěma lety v rámci marketingového tahu Nové Město neuspělo, šampionát pro rok 2019 získal švédský Östersund.

Mohlo by se tedy skóre zarovnat na 2:2. Před osmi lety Nové Město porazilo severské soupeře naprosto přesvědčivě. Získalo 36 hlasů, Oslo 10, Kontiolahti pouhé 4 hlasy. Hamza však dobře ví, že to se opakovat nebude. Nevýhodu vidí v tom, že Nové Město pořádalo mistrovství světa před třemi lety.

„Nebývá obvyklé, že by po tak krátké době některý kandidát dostal opět pořadatelství světového šampionátu. Našimi klady jsou na druhé straně vysoké návštěvy v hledišti na stadionu, stejně jako televizní sledovanost a velký rozmach biatlonu," uvedl Hamza.