Už 1. července vyjely kombajny do polí u Ptáčova a Pocoucova, kde hospodaří zemědělský podnik Lubí. „Díky dobrému počasí to bylo možná o týden dřív, než bývá obvyklé. Co vím, tak jsme byli v okolí první, kdo začal," podotkl jednatel firmy Jaroslav Doležal.

Během dvou dnů tam kombajny sklidily všech 20 hektarů ozimého ječmene. Podnik Seduk Dukovany má hotovou už dvojnásobnou výměru a je těsně před dokončením prvních žňových prací. „Zatím mohu říct výnos pouze ze čtvrtečního sečení, při kterém jsme přesáhli šest tun z hektaru, což je poměrně dost, takže jsme spokojení," shrnul jednatel dukovanského Seduku Vladimír Pelán.

Spokojenost na poli

Radost nad úrodou neskrýval ani Jaroslav Doležal, i když podnik Lubí zaznamenal podstatně nižší výnosy než Seduk, když v průměru z každého hektaru vytěžil čtyři tuny zrna. „Na nás to není špatné, i když pro zemědělce jinde by to bylo málo. Některé pozemky jsou lepší, jiné horší, tak to prostě u nás je. O moc víc než čtyři tuny čekat nemůžeme," poznamenal Jaroslav Doležal.

Stroje budou teď několik dnů stát. Podle Vladimíra Pelána přibližně týden. „Budeme se chystat na řepky, pšenice a jarní ječmeny," doplnil.
Podobné čekání nastalo také u Pocoucova a Ptáčova. Kombajny by mohly znovu vyjet koncem tohoto týdne. „Pokud nám bude přát počasí a nebude pršet, tak to tak bude. Uvidíme, v přírodě se nedá plánovat moc dopředu," mínil Doležal.

Podnik Lubí by se měl stejně jako dukovanští zemědělci pustit do sklizně řepek a také nejranějších odrůd pšenice.

Podle meteorologů jim k tomu však počasí přát příliš nebude. Během dneška, zítřka i středy se mají nad Vysočinou objevit dešťové mraky. Nejvíce srážek by mělo spadnout pravděpodobně v úterý. „Bude zataženo s přeháňkami nebo deštěm, v noci i s bouřkami, ojediněle intenzivními," upozornil Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.