Jen za letošní rok přišli lidé v kraji už o 173 plechových miláčků. Zpátky se jim jich vrátilo pouze šedesát.


Například na Jihlavsku zloději od začátku roku ukradli třicet devět aut v hodnotě 6 047 tisíc korun. „Nejdražším odcizeným vozem byla Avia D 100 s dodatečně namontovanou hydraulickou rukou v hodnotě jeden a půl milionu korun. Automobil se ale naštěstí podařilo vypátrat a byl předán zpět svému majiteli,“ informovala mluvčí jihlavské policie Jana Kroutilová s tím, že avia byla jedním ze sedmnácti vozů, které se strážcům zákona letos podařilo v okrese najít.


Policie: Důležité je bezpečné parkování


Podle policistů si zloději dělají zálusk většinou na auta, která jsou odstavená přímo v ulicích. „Ze dvorů a garáží mizí minimálně,“ potvrdila třebíčská policejní mluvčí Marcela Lavická.


Jak uvedla její kolegyně ze Žďáru nad Sázavou Jana Martincová, je proto důležité, aby lidé své vozy parkovali na hlídaných či na dobře osvětlených plochách nebo nejlépe v uzavřených prostorách. „Rozhodně by v autech neměli nechávat klíčky nebo cennosti. Dobré je pořídit si třebai autorádio s výjimatelným čelním panelem a brát si ho domů, aby zloděje nelákalo,“ poradila žďárská policistka.


Odborníci navíc apelují na majitele aut, aby nepodceňovali bezpečnostní vybavení. „Úplný základ je například mechanické zabezpečení řadicí páky, pedálů či volantu. Dokonce je možné pořídit i mechanické zabezpečení kapoty. Člověk, který si koupí dražší vůz, by měl myslet také na vyhledávací systém, pomocí něhož lze auto po ukradení najít,“ poradil automechanik pocházející ze Žďáru nad Sázavou Ivo Semín.


Na Vysočině se však nekradou pouze automobily, zloději jdou i po motorkách. V kraji se už letos slehla zem po dvaatřiceti strojích. „Kromě motorek jsou letos mezi zloději v kurzu také čtyřkolky. Majitelům zmizely na Havlíčkobrodsku už tři. Dvě z nich byly v celkové hodnotě tři sta čtyřiceti tisíc korun,“ řekla ve středu reportérům Deníku mluvčí tamní policie Jana Mazourová.

Nejdražší auta odcizená v kraji

Okres Havlíčkův Brod
Audi A4 za 1 000 000 korun
Okres Jihlava
Avia za 1 500 000 korun
Okres Pelhřimov
Scania za 1 500 000 korun
Okres Třebíč
Tatra 815 za 1 500 000 korun
Okres Žďár nad Sázavou
Škoda Octavia za 402 000 korun