„Už by s tím město mělo něco začít dělat. Potřeba je především rozšířit silnice a zbudovat chodníky. Jezdím tudy na kole každý den. Když jedete od Kuchyňky dolů do Poušova, to je provoz jako na Václaváku,“ svěřil se důchodce Jan Ščuka, jehož Deník zastihl při cestě na poušovskou zahrádku.


„Provoz tu je potřeba zklidnit. Co s tím, to opravdu nevím. Variant už bylo hodně, v krátkém horizontu je to neřešitelné,“ zamýšlel se Miroslav Dvořák z Třebíče, rovněž projíždějící Poušovem na kole. „Hodila by se tu cyklostezka, ale vím, že by to byly problémy s majiteli pozemků. Něco by to vymyslet rozhodně chtělo pro pěší a cyklisty, protože je to spojka vedoucí od Týna a Hájku a všechna auta jezdí většinou tudy. Provoz se tu neustále zvyšuje,“ tvrdil Dvořák.


Téhož názoru je Jarmila Lavická, denně zde pobývající na zahrádce. „Bylo by dobré, kdyby se to řešilo. Nemám ale tušení jak. Jestli by pomohl obchvat nebo něco jiného, nevím,“ řekla.


Deníku vylíčila číhající nebezpečí, jehož je každodenně svědkem: „Často vídávám, jak tady z cesty napojené na nedaleko končící cyklostezku vyjíždí na silnici před mostkem u rybářů na kolech rodinky s dětmi.


Trnu, když vidím, jak nic netuší o provozu na silnici, na niž najíždí. A vlastně nemají na ni ani pořádný výhled.“


Nehody se Poušovu naštěstí vyhýbají


Mluvčí třebíčské Policie ČR René Novotný k dopravní situaci v Poušově uvedl: „V roce 2009 jsme zaznamenali v Poušově pouze jednu dopravní nehodu. Letos žádnou. V roce 2005 tam bylo uděleno pět blokových pokut a v roce 2009 tři blokové pokuty.“


A jak se k nepříjemné dopravní situaci staví město?


„Už máme územní rozhodnutí a čekáme na stavební povolení. Zatím půjde pouze o přeložky sítí od křižovatky u Kuchyňky směrem dolů k mostku, pokračovat na nich by se mělo i v příštím roce,“ prozradil starosta Ivo Uher. Vše bylo prý náročné už kvůli zhruba šedesátce vlastníků garáží v horním úseku.


Na rozšíření silnice ale finance nezbývají. Jen úpravy u poušovského mostku s dřevěným povrchem jsou vyčísleny na 30 milionů korun. „To už bude záležet na nových zastupitelích, zda finance schválí,“ mínil Uher.