Podle předsedy třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu Blažeje Bobka rozhodnou o množství živočišných škůdců nejbližší dva týdny. „Už teď se ale objevili slimáci a začínají být problémem," řekl.

Není to ale zdaleka jediná potíž, která může sady, záhony či skleníky letos postihnout. „Objevil se obaleč švestkový a kdo neošetřil stromy proti pilatce, může mít problém. Podobné je to u jabloní. Sousedovi se na odrůdě Jonathan vyskytlo padlí, při kterém opadávají květy, problém bude pravděpodobně i s obalečem jablečným a také mšicí krvavou," vylíčil Blažej Bobek.

Zvýšené nebezpečí hrozí zahrádkářům i podle zooložky Muzea Vysočiny v Třebíči Pavlíny Peřinkové. „Pokud by byly třicetistupňové mrazy a půda promrzla několik desítek centimetrů hluboko, tak by samozřejmě i zahradních škůdců bylo méně," upozornila. „Zatím je to ale pouze hypotéza, popravdě nevím, jestli se potvrdí," dodala.

Komáři se objevili o měsíce dříve

Sama Peřinková však již brojí proti komárům. „Už teď létají, přitom v minulých letech jsme je pozorovali až v letních měsících. Letos jsme měli strach otevřít okno a rozsvítit už v dubnu. To není příliš obvyklé," podotkla.

V zahradách se také již objevili chrousti. „Lidi si je ale často pletou. Nejběžnější na Třebíčsku jsou chroustci jarní a páskovaní, o chroustech velkých vím pouze z Číhalína," upřesnila zooložka Peřinková.

Dvoucentimetroví chrousti napadají hlavně trávníky, ale nepohrdnou ani listy ovocných stromů. Hlavně na ně se naopak zaměřují chrousti velcí, kteří dosahují až čtyř centimetrů délky. Očekává je i číhalínský Jiří Hoza.

„Vylézají mezi osmou a devátou večer a nalétávají na všechno možné. Lidé je sbírají pro slepice. Ty si na nich pochutnají. Jinak k ničemu jinému chrousti dobří nejsou," poznamenal.

Zahrádkáře děsí i představa velkého množství vos. Podle Blažeje Bobka je jich více než jindy už v těchto dnech. „V ohrožení bude hlavně dozrávající ovoce. Je to hrůza, když se do toho pustí. Začnou to nabodávat a mohou zlikvidovat celou úrodu," upozornil.

Pomohou záclony i pivo v lahvích

Zároveň nabídl několik účinných opatření, která by měla zabránit nejhoršímu. „Jeden kolega mi popisoval pytlíky ze záclon, kterými obaluje hrozny, aby se k nim vosy nedostaly. A funguje to. Jiní třeba zkouší sirup v otevřených zavěšených lahvích na stromech. Bohužel se ve sladkém často utopí i včely, takže se doporučuje spíš pivo," podotkl předseda třebíčské zahrádkářské organizace.

Drobné i větší zemědělce může také potrápit mandelinka bramborová. „Čekají v půdě na příležitost. Jakmile vylezou první lístky, vylézají i mandelinky. Díky jen mírným mrazům jich také mohlo přežít víc než je obvyklé," doplnila zooložka Muzea Vysočiny Třebíč Pavlína Peřinková.