„Letos na akci přijela necelá stovka účastníků z Olomouce, Brna, Jemnice či Znojma,“ uvedl jeden z hlavních organizátorů celého srazu Jan Burda z občanského sdružení Kadet a dodává: „Rád bych poděkoval Mateřskému centru za vstřícnost pomoc s ubytováním všech, kdo přijeli.“
Celá akce začala v pátek večer v podzemních prostorách pod kostelem Proměnění Páně na Jejkově, kde se odehrávala Vontská rada.


„Letos byl celý příběh trochu jiný. Nevystupovali zde tradiční Rychlé šípy ani druhostraníci, ale vše se odehrávalo pouze ve Stínadlech, kde vypukl boj o Velké Vontství,“ popsal zápletku hry Burda.


V sobotu pak celý boj vypukl naplno. Jednotlivé týmy, kterých bylo dvanáct, se mezi sebou utkali o to, která z nich bude moci ze svých řad dosadit do čela Vontů svého kandidáta.


Nejprve měli za úkol zjistit nějaké tajemství týkající se Stínadel, které nikdo nezná. Tím byla informace, že se uvnitř ježka v kleci nachází plánek létajícího kola.


Odpoledne pak, sháněli suroviny na jeho stavbu a pašovali je tajně temnými uličkami Stínadel, v které se proměnila Židovská čtvrť.


Večer pak celá honba za Tleskačovým kolem vyvrcholila závodem na starých kolech na Karlově náměstí.


„Nevím, zda to byla nejzajímavější část hry, ale byla určitě nejadrenalinovější,“ směje Iva Dadáková z vítězného týmu Čtvekota, který si to v neděli ráno na další Vontské radě rozdal mezi sebou o to, kdo se stane dalším Velkým Vontem.


Tam na bývalé spoluhráče z jednoho týmu a nyní již soupeře čekaly tři úkoly v mrštnosti, dravosti a síle, na jejichž konci dostala Stínadla nového vůdce.