Jedním z těch, kterým zbyly oči pro pláč, je zemědělské družstvo ve Starči. S celkovými 1150 hektary obhospodařované půdy patří v rámci okresu ke středně velkým. „Se vším je to špatné. Tak nízké ceny nepamatujeme,“ posteskl si předseda Bedřich Jelínek. „Obilí je na tom špatně, o mléku nemá cenu ani mluvit. Máme dobytek, březí jalovice, které bychom chtěli prodat, ale jsou neprodejné. Obtelefonovávám to, není zájem,“ dodal rezignovaně stařečský předseda.


Smutný osud mléka


Před třemi lety zprovoznilo družstvo ve Starči nový kravín. Stál 24 milionů. Z této velké částky tvořila 5,6 milionů dotace z Evropské unie, zbytek platilo družstvo z úvěru a z provozu. V moderních prostorách je 254 dojnic. K čemu ale? „Pokud cena mléka zůstane, jak je, tak nevíme, jak to dopadne. Na druhé pololetí roku 2010 nemáme odběratele,“ uzavřel Jelínek.


„Zemědělci jsou dnes komunitou, která je na tom opravdu nejhůře,“ vystihl situaci František Simandl, předseda zemědělského družstva v Dešově. Do zkušebního provozu uvedli nedávno bioplynovou stanici. „Měla by si na sebe vydělat. Zvýšíme kvůli ní o sto procent plochy kukuřice na úkor ozimů. Jestli se něco ale nestane s cenou mléka, snížíme příští rok stavy skotu,“ nastínil plán předseda Simadl.


„Jde vyloženě o přežití. Je jedno, jestli se jedná o družstvo, společnost nebo soukromníka. Společným problémem jsou nízké ceny a prakticky neexistující obchod s komoditami,“ vyjádřil se soukromník Zdeněk Šplíchal.

Zdeněk Šplíchal je členem Asociace soukromých zemědělců okresu Třebíč. Sám hospodaří na asi 300 hektarech u Moravských Budějovic a v okolí Zálesí u Znojma. „Zemědělství je dnes nejhorší obor podnikání, který existuje,“ postěžoval si zástupce organizace, která sdružuje kolem 40 soukromníků.
Jednou z mála výjimek na Třebíčsku, které v současných těžkých časech českého zemědělství potvrzují pravidlo, je kozí farma v Ratibořicích. Rodinnému hospodářství se daří.


„Na mléko si nemůžeme stěžovat, zatím máme zajištěný odbyt a nezaznamenali jsme ani strop. I když je pravda, že v době krize se trochu přešlapuje na místě,“ sdělil majitel farmy Pavel Dobrovolný.


S chovem koz jsou největší v republice. Mají jich celkem 650 kusů, z toho 500 dojí. „Předpokládáme růst do asi 800 kusů, to nám ještě bude stačit kapacita zpracování. Vyloučili jsme všechny mezičlánky, z mléka si potraviny vyrábíme a prodáváme sami,“ pochlubil se Pavel Dobrovolný.
Jako přednost vidí také ekologický systém hospodaření s certifikátem bio.