Začátek července byl náročnější. V prvním prázdninovém týdnu zavítalo do Národního domu 587 turistů.

I přesto, že celá Třebíč měla obavy ze zbourání Podklášterského mostu, kudy vede hlavní silnice přímo k bazilice sv. Prokopa, strach byl zřejmě zbytečný. Ani uzavírka totiž turisty neodradila. „V červnu přišlo o několik set lidí více, než minulý rok. Most tedy rozhodně návštěvnost neovlivnil. Jediné, co tak možná mohl ovlivnit, je nálada turistů," smějí se pracovnice Informačního centra Bazilika.

V květnu a červnu jezdily do baziliky sv. Prokopa především zájezdy a školy na výlety. Nyní už prozkoumávají krásy této stavby spíše jednotlivci. Nejčastěji jimi jsou rodiny s dětmi na dovolené. Najde se tu ale také spousta cizinců z celého světa. „Už jsme tu měli Rumuny, Němce, Španěle, ale také Rusy, Korejce, Tchajwance a v neposlední řadě velké zájezdy Japonců," dodává pracovnice infocentra. Lákadlem je také prodej upomínkových předmětů, které si turisté s oblibou kupují.

Noční bazilika

„Snažíme se neustále vyhovovat našim návštěvníkům. U těch slaví úspěchy především noční prohlídky baziliky, která je v létě otevřena až do 11 hodin," dodává pracovnice infocentra. Turisté samozřejmě nejvíce přichází ve svátky a na různé akce. Největším lákadlem se stala Svatoprokopská pouť a možná také to, že není příliš velké teplo na koupání.

Stejný názor mají i pracovnice turistického Informačního centra Zadní synagoga. Řady turistů tudy sice procházejí už od dubna, ale nejvíce jich přišlo především ve středu a ve čtvrtek hlavně díky svátkům. Za první prázdninový týden synagoga uvítala téměř 400 lidí. „Většinou se jedná o dvojice, trojice, důchodce, ale hlavně celkově neorganizované skupiny, kterých si opravdu vážíme," vyjádřila se pracovnice infocentra.

„Upřímně, zbourání Podklášterského mostu přineslo i řadu výhod. Turisté jsou nuceni chodit přes židovskou čtvrť, tudíž kolem Zadní synagogy, ve které se po cestě spousta lidí zastaví" dodává pracovnice. I přes stále proudící davy turistů, nejvíce jich do židovské čtvrti zřejmě nalákají dva festivaly: Oživené židovské město 15. – 17. července a od 1. srpna festival Šamajim, který potrvá až do 6. srpna.