Deník má k dispozici fotografie, ze kterých je zřejmé, že zásilky leží v koutě vedle otevřených dveří. Poštovní zaměstnanci je tam začali odkládat poté, co z domu v Heyrovského ulici číslo 972 zmizela modrá odkládací schránka. Ta slouží k tomu, aby doručovatelky nemusely nosit celou dávku denní pošty s sebou. Udělají si ze zásilek balíčky, ty jim řidiči ráno rozvozí do těchto schránek a zamknou.


Modrá schránka musela být z panelového domu v Heyrovského ulici sejmuta kvůli zateplování před dvěma lety. Majitel už zpětnou montáž na fasádu domu nedovolil. A zásilky místo do zabezpečené skříňky putovaly na podlahu.


Na nedostatek poukazovala dnes již bývalá poštovní doručovatelka Markéta Belánová. „Ráno tam řidič doveze balíčky a nechá je na zemi ve špíně, kde je může kdokoliv odcizit či poškodit. Na ne〜únosnou situaci bylo několikrát upozorňováno, avšak vedoucí vždy odvětila, že je vše v jednání,“ svěřila se Deníku.


Modré schránky na sídlišti stále chybí. Zato doručovatelka Belánová přišla o práci. Česká pošta jí neprodloužila smlouvu. „Ozvala jsem se, byla jsem nepohodlná. Když se někdo ozve, zbaví se ho,“ říká odevzdaně Belánová.


Vedení pošty v Třebíči nechce záležitost komentovat. „Nebudu se vyjadřovat,“ odmítla vedoucí pošty Anna Fukalová.


Balíčky neobsahují nic důežitého


Mluvčí České pošty Marta Selicharová potvrdila, že balíčky skutečně na zemi ve zmíněném místě zůstávaly, podle ní ale neobsahují nic důležitého.

„Pokud si doručovatelka na uvedené místo nechává poslat balíky-tašky, pak pouze takové, které obsahují neadresné zásilky, tedy informační a propagační materiály,“ sdělila mluvčí. Doručovatelé si podle ní balíčky přebírají od balíkového doručovatele z auta přímo na místě.


Deník se opakovaně přesvědčil, zda tomu tak skutečně je. Doručovatelka skutečně přerovnala všechny zásilky z auta do své kolečkové tašky. Také včera neleželo na chodbě domu nic, co by tam nepatřilo.

Mluvčí České pošty slibuje, že modré odkládací schránky se na sídliště možná vrátí. „V současné době probíhají jednání ohledně montáže odkládacích schránek,“ oznámila.


Česká pošta podle všeho začala věci řešit až poté, co se bývalá doručovatelka Markéta Belánová nenechala odbýt a na problém upozornila generálního ředitele pošty Petra Sedláčka. Práci, o kterou kvůli své odvaze přišla, jí to ale nevrátí.