Podle informací od tamního obyvatele Jindřicha Příhody stačilo jen málo a voda mohla zatéct i do obydlí. „Nikdo na něco takového nebyl připraven. Zhruba hodinová průtrž mračen měla na svědomí rozvodnění místního potůčku, ve kterém je normálně asi po kolena vody. Jeho hladina stoupla tak na dva metry a voda se začala rozlévat do zahrad a sklepů blízkých domů," popsal Příhoda.

Odhadoval, že lokální záplava zasáhla kolem třiceti domů. „Voda už ustoupila, teď uklízíme a sčítáme škody. Jen máme obavy z toho, že nás dnes v noci čeká další záplava. Podle předpovědi počasí by totiž mělo zase pršet, takže kolem domů stavíme pytle s pískem a další provizorní zábrany," obával se včera odpoledne Příhoda.

Také dodal, že stačilo, aby pršelo o chvíli déle, a voda by se bývala dostala i do obydlí. „Byly to pro nás hrozné nervy. Modlili jsme se, aby voda dál nestoupala. Lidé se chodili dívat, co se to děje, a jedna místní paní, které je 88 let, říkala, že nic takového nepamatuje," vyprávěl Jindřich Příhoda.

V Novém Rychnově zasahovali i hasiči. „Když jsem viděl, jak voda neustále stoupá, zavolal jsem na číslo 150. Tam mi řekli, že musíme vyčkat, že všechny hasičské vozy jsou u zásahů a že si také naši situaci musí potvrdit. To mě zamrazilo. Říkal jsem si, co budeme dělat," uvedl Příhoda s tím, že ani novorychnovští hasiči nebyli doma. „Byli povoláni do Vyskytné, kde byl déšť rychlejší a kde se s velkou vodou potýkali dříve. Pak se zase stahovali k nám do Nového Rychnova. Ani místní hasiči si nepamatují, že by během jednoho dne tolikrát zasahovali," uzavřel Příhoda.

Ještě zmínil, že kromě několika drobných poranění si naštěstí včerejší záplavy v Novém Rychnově žádná vážnější zranění nevyžádaly.

Hasiči na Pelhřimovsku měly v sobotu kvůli přívalovému dešti plné ruce práce. Pomáhali nejen v Novém Rychnově, ale také ve Vyskytné, v Těmicích, ve Svépravicích nebo v Zachotíně.