„Počet budoucích prvňáčků se nedá do dnešního dne určit. Konkrétní data budou známa až ze statistických výkazů podle stavu k 28. únoru 2009,“ sdělila mluvčí kraje Vysočina Jitka Svatošová. „Dle porovnání dětí podle ročníku narození by mělo dojít k mírnému nárůstu,“ upřesnila mluvčí.


V Třebíči si mohou rodiče dětí vybrat ze sedmi základních škol, kde bude zápis probíhat již tento pátek od 14 do 18 hodin a sobotu od 8 do 11 hodin.„Předpokládáme, že by v Třebíči mělo zápis absolvovat kolem tří set až tří set dvaceti dětí. Odklady školní docházky se každoročně pohybují zhruba stejně, kolem stovky,“ uvedla vedoucí odboru školství a kultury třebíčského městského úřadu Jindřiška Pánková.


Čísla budou známa po zápisech


„Loňský rok byl v tomto ohledu jedním z nejslabších. Předpokládám, že letos bude nových prvňáčků tak kolem čtyř stovek, ale předběžná čísla budou známa až po zápisech,“ upřesnila Pánková.


Na Třebíčsku už mají zápis za sebou děti z Rapotic a okolních spádových obcí. Celkem se jich zúčastnilo sedm. „Celý průběh zápisu jsme pojali jako hru. Děti musely projít různá stanoviště a na nich plnit úkoly. Kromě těch praktických jako se samy obléci a obout, si v tělocvičně vyzkoušely opičí dráhu. V družině pro změnu stavěly věž z kostek a na konec je čekal minirozhovor a přednes básničky, kde prokazovaly komunikativnost a sociální zralost,“ informoval ředitel tamní základní školy Roman Jánský.


„Kolik dětí ale do první třídy nastoupí, přesně nevíme. Momentálně jsou jisté dva odklady, třetí se vyřizuje,“ dodal Jánský.
Ať už rodiče uvažují o odkladu školní docházky, či nikoli, měli by se k zápisu dostavit.


„Ten platí pro všechny děti, které dovršily nebo dovrší do 31. srpna 2009 šestý rok svého věku a dosud nechodí do školy,“ upřesnila vedoucí odboru Pánková.