„Pojďte rychle, ničeho se nedotýkejte," pravil k návštěvníkům v závěru cesty po reprezentačních prostorách dnes již státního zámku.
Během prohlídky lidé nahlédli i do bývalé pracovny druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Místo něj však za pracovním stolem seděl mladý muž v tělocvičném úboru, který poukazoval na dobu, kdy se v naší zemi dostali k moci komunisté. Při inventuře začal rozdělovat jednotlivé předměty mezi své přátele. „Vázu? Klémovi na hrad! Hodiny? Tondovi Zápotockému na chalupu. Dřevěný lustr? Manželce k MDŽ!" pravil pro pobavení návštěvníků.

Hosté o chlebu

Ti se těšili na bohatou hostinu, jak stálo v pozvánce na Hradozámeckou noc v Náměšti. Dočkali se však pouze suchého nesoleného chleba. „Nedivte se, vždyť je půst," vysvětloval jim zámecký pán.

Prostřené stoly plné dobrot, včetně pečených labutí, tak museli lidé oželet. Přesto se jim atmosféra nočního zámku líbila. „Byla netradiční, ale opravdu hezká. Docela jsme se všichni nasmáli," pochvaloval si za celou svou rodinu Daniel Spišák ze Zbraslavi. „Je to odsud poměrně kousek. Jsme rádi, že jsme se sem vypravili," dodal.

Návštěvu večerního zámku si mohli užít také lidé v Třebíči. V pátek a v sobotu se jim otevřela expozice Svět portálů a bran. V ní mohli nahlédnout do historie města, zámku i regionu.

Na nádvoří si mohli za asistence benediktinských mnichů, kteří v místech kdysi opravdu působili, vyzkoušet psaní dobovým písmem za pomoci husího brku.

Před zámkem jim prozpěvoval potulný muzikant, bojovali šermíři a vyráběli se takzvané vinuté perly.
Opodál se procházely zámecké dámy, které lákaly nejen k návštěvě zámku, ale i baziliky sv. Prokopa, kde se rovněž v rámci Hradozámecké noci konaly pod rouškou tmy kostýmované prohlídky.