Ten opět nabídne čtyři prohlídkové trasy a kromě nich zahájí několik zajímavých výstav. Tou největší bude Pocta květinám a vodě. „Návštěvníci budou moci obdivovat květinové aranže floristů i během nočních prohlídek," řekla mluvčí Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Jitka Skořepová. Výstava se uskuteční na přelomu července a srpna. Už od května do října bude navíc prohlídková trasa B bohatší o expozici nazvanou Stolování.

Zámek a jeho zahrady přivítají v první polovině srpna hudební festival Petra Dvorského a po třech letech také svátek keltské kultury Beltine. Nezapomnělo se ani na děti. Návštěvníky jaroměřického zámku budou od 20. do 24. května provázet žáci základních škol, v Náměšti se obdobná akce uskuteční o měsíc později. První dva červnové dny pak budou v Jaroměřicích patřit přímo dětským návštěvníkům.

Stavební úpravy

Státní zámek v Jaroměřicích se letos kromě bohatého programu dočká i stavebních úprav. Oprava fasád na východním a západním průčelí si vyžádá téměř sedm milionů korun. Ani přes výraznou investici by lidé návštěvu zámku na svých peněženkách pocítit neměli. „Otevírací doba ani výše vstupného se nemění," potvrdil ředitel památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec. Na mysli měl kromě jaroměřického zámku i ten v Náměšti, který se otevře v sobotu.

Krom veletrhu Svatba na zámku, který se zde uskuteční v poslední májový den, dubnové přehlídky loveckých trofejí a červnové výstavy psích plemen se lidé mohou těšit na zajímavé stoleté exponáty. Ty přiblíží jedny z posledních okamžiků arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, který deset dnů před na něj spáchaným Sarajevským atentátem pobýval v Náměšti. Výstava bude přístupná od června do září.

Na své si přijdou i milovníci hudby. Mimo tradičního Concentus Moraviae a Folkových prázdnin se mohou těšit také na zářijový koncert klasické hudby. Při něm vystoupí sopranista Robert Crowe.

Za měsíc se slavnostně otevře Zámek v Jemnici. V již opravených prostorách bude k vidění expozice Naše ženy bojující a provoz zahájí letecký trenažér Spitfire.