Kostýmované prohlídky třebíčského zámku
Zámek Třebíč opět ožije, tentokrát prostřednictvím zcela nového představení realizovaného v rámci kostýmovaných prohlídek. Návštěvníci se dostanou až do časů středověku, kdy na místě dnešního zámku stával klášter. Příběh, založený na skutečné události, která se odehrála na samém počátku 15. století, bude pro některé poučný, pro jiné možná trochu krutý a překvapivý. Scénáře a režie představení se ujal nestor třebíčské divadelní tradice Jaroslav Dejl. V hereckých rolích se představí zaměstnanci Muzea Vysočiny Třebíč, ochotníci a dobrovolníci. Termíny prohlídek jsou v pátek a v neděli ve 14.30 a 16 hodin, v sobotu v 19 a 21 hodin. Vstupné činí 120 Kč pro jednotlivce a 250 Kč vstupné rodinné.

Korejští dobrovolníci pomohli vytvořit velkou nástěnnou malbu na dvoře kavárny Pohodička.
Kavárenská zeď se stala svorníkem mezi dvěma světy

Rozloučení s prázdninami muzeu
Loučení s prázdninami v podobě programu pro malé i velké návštěvníky je připraven na třebíčském zámku a v Muzeu Vysočiny v sobotu 26. srpna. Od 10 do 14 hodin budou probíhat tvořivé dílničky, odkud si budou všichni moci odnést tři vlastnoručně vyrobené předměty: hadrového panáčka, záložku do knížky či veselé zvířátko z papíru.

Od 15 hodin bude také v muzeu otevřena expozice „Lidé. Místa. Osudy.“, kde příchozí najdou láhev z třebíčské továrny na limonádu ZON a zjistí odpovědi na otázky: „Jak dlouhá je její historie? Jak chutná vyhlášená třebíčská limonáda?“ Vstupné na výstavu je 25 Kč.

Navíc od 9 až do 18 hodin bude volný vstup do expozice Svět portálů a bran. Expozice budou oživeny aktivitami pro malé i velké návštěvníky. V 18 hodin pak proběhne módní přehlídka v podání agentury Míša&Míša.

Hrotovický koločas
Hrotovický koločas aneb Jízdu historických vozidel do vrchu pořádá město Hrotovice v sobotu 26. srpna na Náměstí 8. května. Od 8 do 10 hodin proběhne registrace vozidel starších 30 let a na jakýkoliv pohon. Od 8.30 do 12 hodin bude možno navštívit výstavu vozidel a také bude připraven bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Mezi 12 a 14 hodinou bude pauza na oběd a poté od 14 hodin proběhne soutěžní jízda, dále vyhlášení a slavnostní ukončení.

Budišovský zámek jinak
Městys Budišov už poněkolikáté pořádá oblíbenou akci Budišovský zámek jinak. Letos v sobotu 26. srpna od 15 hodin. Doba prohlídek zámku bude prodloužena do večerních hodin a prohlídková trasa rozšířena o jinak nepřístupné prostory. Na nádvoří zámku budou rozmístěny stánky s občerstvením (káva, klobásky, míchané nápoje, pivo, víno a jiné dobroty) a stánky s řemeslnými výrobky (dekorace, šperky, perníčky, kované ozdoby).

Ve večerních hodinách proběhne na nádvoří také ohnivá show a k poslechu i tanci zahraje skupina MEŠ. V přilehlém zámeckém parku bude připraven fotokoutek, tvořivé dílničky, airsoftová střelnice a výstava mincí a bankovek. Také obvykle nezpřístupněná Salla Terrena bude otevřena a navíc v ní zahraje Anna Kolaříková na harfu a Eva Kotrbová na violoncello.

Náměšťská obora.
Na Náměšťsku byl vyhlášen zákaz vstupu do lesů

Hradozámecká noc Náměšť nad Oslavou
Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci ze soboty 26. na neděli 27. srpna, představí památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Hostitelem hlavního programu bude právě zámek v Náměšti nad Oslavou, kde 18 do 24 hodin čekají rytířská klání, kostýmované prohlídky, divadelní představení, koncerty a další pestrý program.

Renesanční zahradní kratochvíle si návštěvníci vyzkouší v zámeckém parku, vytisknou si pamětní list v renesanční tiskárně v běžně nepřístupné tzv. Luteránce, děti se budou moci svézt na dětském renesančním kolotoči. Hudební lahůdkou bude koncert renesanční a raně barokní hudby v zámecké knihovně v podání souboru Ensemble More Maiorum. Celá noc vyvrcholí velkolepým ohňostrojem doprovázeným hudbou.