Starší občané mohou ve městě využít počítačové, rukodělné, jazykové i vzdělávací kurzy a přednášky. A podle organizátorů o ně mají zájem.

„Snažím se číst a občas zajít na nějakou zajímavou přednášku. Člověk by ani v důchodu neměl úplně zakrnět," řekl o svém vzdělávání důchodce Milan Svoboda.

„Obsazenost našich kurzů a přednášek je podle mě dobrá. Senioři mají zájem. Rukodělné kurzy, kam může přijít kolem patnácti lidí, jsou většinou úplně plné. U přednášek je to různé podle tématu. Pohybuje se to také kolem patnácti lidí," řekl koordinátor Senior Pointu Pavel Šabatka.

Vždy v úterý nabízí Senior Point nejrůznější možnosti vzdělávání od počítačových kurzů přes muzikoterapii až po pletení z papíru.

„Měli jsme tu i přednášky o tom, jak se bezpečně pohybovat na internetu či jak nepodlehnout předváděcím akcím," dodal Šabatka. Zdarma tam navíc nabízí k dispozici dva počítače s internetem či wi-fi připojení na web.

Zájem je také o kurzy Univerzity třetího věku Západomoravské vysoké školy v Třebíči. Na příští akademický rok připravili šest nových kurzů dějin české hudby, genealogie, sociologie na každý den, informatiky, zaměřený na kancelářský software, a dva jazykové kurzy.

„Kurz genealogie, kde se učí zájemci sestavovat rodokmen, jsme otevřeli a během hodin byl zaplněný. Museli jsme paní doktorku Padrnosovou z archivu přesvědčit, aby vypsala ještě druhý kurz, a i ten je již zaplněný," řekl rektor vysoké školy Marek Matějek. Do ostatních kurzů je možné se přihlásit do konce září.

Třebíčská univerzita se navíc od běžných liší tím, že není nutné, aby její student byl v důchodovém věku nebo měl střední školu s maturitou. „U nás se setkávají studenti různých generací rodiče s dětmi, přátelé, sousedé. A vzniká tam velmi zajímavá atmosféra. Když jsem učil kurz dějin a dostal jsem se k soudobým dějinám po druhé světové válce, tak ta diskuze napříč generacemi byla velmi podnětná," vysvětlil rektor Marek Matějek.