„Snažíme se vždy v červnu každým rokem pozvat do naší zahrady zejména folklorní soubory. Děláme to nejen pro naše seniory, kteří rádi zpívají a zúčastňují se společenských akcí, ale též pro jejich příbuzné a známé, jakož i pro širokou veřejnost. Příští rok na jubilejní ročník bychom rádi uvítali celorepublikově známý folklorní soubor, ale jeho název zatím neprozradím,“ svěřil se ředitel domova pro seniory Ladislav Chloupek.

Voda z Žákovy zahrady teče do centra Třebíče už téměř celé století
Voda z Žákovy zahrady teče do centra Třebíče už téměř celé století

Přihlížejícímu a občas i zpívajícímu a tleskajícímu publiku se líbily dětské folklorní soubory Škrpálek a Škrpálníček, Martínek a Džbánek, jakož i seniorský pěvecký sbor Sousedé z Tasovic a Hodonic. Mimo nich si získalo zaslouženou pozornost vystoupení dětí z mateřské školy Jabula, která v areálu domova působí již téměř rok. Byla to jejich vůbec první prezentace na veřejnosti.

„V pásmu pro maminky, babičky a dědečky se představilo pětadvacet dětí, z nichž některé jsou též členy Škrpálníčku. Mám z jejich vystoupení velkou radost. Děti se nebály, neutíkaly nám za rodiči a docela dobře zvládly pocit důležitosti a samostatnosti při svém počínání na pódiu,“ uvedla ředitelka školky Alena Žáková.

Hlavní program doprovázely různé atrakce jako lanová dráha, canisterapie, vojenské ležení či jízdy s koňmi bryčkou.

Pavel Kryštof Novák

Odhalení pamětní desky Josefa Štefana v Martínkově roku 1946.
V Martínkově zmapovali příběh statečného učitele, popraveného gestapem