Malotřídka v Rapoticích patří mezi první školy, které zápis na Třebíčsku dělají. „Uskuteční se už v tuto sobotu od devíti hodin ráno. Očekáváme devět dětí,“ oznámil ředitel školy Roman Jánský.


V Třebíči zápisy proběhnou ve všech sedmi základních školách příští týden v pátek 22. ledna od 14 do 18 hodin a v sobotu 23. ledna od 8 do 11 hodin v budovách škol. Připravuje se na 400 malých Třebíčánků. „O přesných počtech z okolních obcích nemám ještě informace,“ reagovala vedoucí odboru školství třebíčské radnice Jindřiška Pánková. Na každého by se podle jejích slov mělo dostat.


Zápisu podléhají děti, které dovršily nebo do konce srpna dovrší šest let a dosud do školy nechodí. Ti, kterým bude šest v období od září do konce června 2011, mohou být přijati ke školní docházce, jsou-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělí a požádá-li o to jejich zákonný zástupce.


Žádost je nutné doručit ředitelství příslušné školy. U dítěte, kterému bude šest v září až prosinci 2010, je nutné přinést doporučení pedagogicko – psychologické poradny. Budoucí školák, který bude mít šesté narozeniny až v období od ledna do června 2011, musí navrch přinést dobrozdání odborného lékaře. Naopak rodiče, kteří žádají pro svého potomka odklad školní docházky, si musí zajistit vyjádření pediatra nebo pedagogicko – psychologické poradny, a to nejpozději do 31. května 2010.


Nutností je vzít s sebou k zápisu občanský průkaz a rodný list dítěte.


ZŠ Na Kopcích láká třeba na nejmodernější prostory ve městě, ZŠ Bartuškova nabízí jako jediná v okrese specializované třídy pro děti s poruchami učení. ZŠ Václavské náměstí má nejširší nabídku kroužků a „Masaryčka“ je pověstná širokým záběrem od sportu po přírodní vědy.