Při této příležitosti připravuje Západomoravská vysoká škola Třebíč na čtvrtek 15. a na pátek 16. září konferenci zaměřenou na každodennost benediktinů, architekturu, spiritualitu a také na význam benediktinského kláštera pro Třebíč. Konference je připravena nejen pro odborníky, ale i pro širokou veřejnost.

„Společně s českými odborníky vystoupí na konferenci přednášející z Rakouska, Slovenska i Polska. Budou se věnovat tématům spojeným s benediktiny a s Třebíčí. Připravujeme také publikaci, jejímž spoluautorem je světově známý benediktinský mnich a autor desítek publikací Anselm Grün,“ přiblížil garant akce Marek Matějek.

Konference má dvě části, kulturní a přednáškovou. „Program zahájíme ve čtvrtek 15. září ve čtyři hodiny prohlídkou baziliky sv. Prokopa s odborným výkladem. Následovat bude mše svatá, kterou bude celebrovat brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po ní vystoupí Svatomichalská greogiánská schola z Brna,“ vyjmenoval koordinátor Michal Blažek.

V pátek 16. září začne konference v 9.00 v kongresovém centru Pasáž. Celkem vystoupí třináct přednášejících, polovina v dopolední a druhá polovina v odpolední části. „Motivací k uspořádání tohoto setkání je přiblížení života a dějin benediktinů nejen lidem z Třebíče a okolí, ale i z celé republiky. Pro Třebíč měl benediktinský klášter velký význam, proto si musíme odkaz benediktinů stále připomínat“ řekl Matějek.