Zabránit podobným neštěstím chce Petr Drexler a jeho tým z Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky Vysokého učení technického v Brně. „Kvůli narušené izolaci transformátoru může vzniknout slabý výboj, který poté vyvolá explozi," nastiňuje vědec.

Jeho tým ví, jak nebezpečné výboje odhalit s předstihem a zabránit tak výbuchům. Vědci do transformátorové nádoby vloží antény, které zesílí přijímaný signál a nebezpečné výboje mohou včas zaměřit. „Náš systém využívá například elektrárna v Dukovanech na Třebíčsku," dává příklad Drexler.

Systém v případě narušené izolace na problém včas upozorní, aby nenastal výbuch a požár transformátoru tak jako třeba nedávno v Belgii. Loni v listopadu tam explodoval transformátor ve čtyřicetileté jaderné elektrárně Doel nedaleko Antverp. Právě kvůli potížím s izolací.

S prvním modelem tohoto typu přišel tým vědců z Ústavu teoretické a experimentální elektrotechniky už loni. A byl velmi úspěšný. Na brněnském veletrhu elektrotechniky a automatizace Amper totiž získal prestižní ocenění Zlatý amper.

Brněnští vědci dál přemýšlejí, jak vynález zdokonalit, aby vyloučili jakékoliv výbuchy v budoucnu. „Software neustále vyvíjíme s ohledem na nově získané poznatky při vývoji odhalovacích metod," ujišťuje brněnský vědec.