Myslivci jsou však za podobné dary vděční, ne všude se jim však daří získat mladé pro dobrou věc.

Žáci třebíčské Základní školy Bartuškova nasbírali před několika málo lety půl druhé tuny kaštanů, letos se však něco podobného určitě nepodaří. „Loni se dokonce někteří rodiče s takovým zájmem ozvali sami, letos jsme ale žádný takový zájem nezaznamenali. Proto u nás, alespoň prozatím, sběr kaštanů neprobíhá," potvrdil ředitel Základní školy Bartuškova Leoš Šeda.

Podobně je tomu v Rudíkově. „Letos nesbíráme. Vím, že by se kaštany asi hodily myslivcům jako krmení pro zvěř, nikdo nás ale s takovou formou spolupráce neoslovil," řekl ředitel Základní školy v Rudíkově Martin Suk.

Myslivci obecně by však takovou pomoc přivítali. „Snažíme se se školami spolupracovat, je to ale věcí každého místního mysliveckého sdružení, jak se k tomu postaví," poznamenal jednatel okresního mysliveckého spolku Třebíč Josef Venhoda.

Základní škola v Dolních Vilémovicích zorganizovala společný sběr kaštanů. „Letos jsme vyrazili s dětmi i rodiči ke společnému sbírání a podařilo se nám nashromáždit dvě stě kilogramů kaštanů," pochlubila se ředitelka ZŠ v Dolních Vilémovicích Jarmila Nováková.

Připomněla však i druhou stranu mince, která není tolik radostná. „Přemýšleli jsme o tom, jestli je nedáme do sběrny a získané peníze nepoužijeme například na uhrazení části nákladů spojených s výletem pro děti. Na žádnou organizaci, která by vykupovala kaštany, jsme ale na Třebíčsku, ani Vysočině bohužel nenarazili," řekla Nováková podobnou zkušenost má i ředitel rudíkovské školy. „Myslím, že by byl problém s udáním kaštanů. Opravdu nevím v okolí o žádné sběrně," poznamenal Suk.

Metráky kaštanů

Myslivcům z Kožichovic se letos zatím podařilo nashromáždit čtyři sta kilogramů kaštanů. „Kromě škol se nám ale hlásí i rodiny s dětmi, které sbírání zkrátka baví. Za kaštany od nás pak dostanou drobné předměty, knížku nebo kalendář s tématikou myslivosti," upřesnil Venhoda.

Žáky dolnovilémovické školy by jistě mrzelo, kdyby jejich snaha a nadšení přišla vniveč. „Nechtěli bychom kaštany nechat zplesnivět. V případě, že je neprodáme, budeme jednat s myslivci, aby si je od nás třeba i zdarma odebrali. Do 14 dnů to musíme určitě dořešit. Mohly by se do nich pustit i myši," obává se ředitelka.

Pro lesní zvěř jde přitom v zimním období o jednu z vhodných složek krmení. „Před podáním do korýtek to musíme osolit, aby to zvěř lépe přijímala. Kaštany jsou vhodné pro spárkatou, to znamená srnčí, jelení nebo dančí zvěř," líčil Venhoda a zavzpomínal na dobu, kdy na školách pořádali pravidelné přednášky o myslivosti:

„Vím, že naše práce pro děti chybí. Dříve se o to hodně staral náš kronikář, dnes už na tom ale není bohužel nejlépe se zdravím. Dětem ale dokázal myslivost podat velmi zajímavě, uměl je nadchnout pro věc. Dnes není mezi námi tolik myslivců, kteří by dokázali ostatní tak oslovit jako právě on. Sbírání kaštanů i ty přednášky byly pro děti obrovsky přínosné, získávaly tím přehled a kladný vztah k přírodě," poznamenal.

KAMIL ČERNÝ