Žádné povolení na oploceném pozemku u svého domu nepotřebují majitelé, pokud chtějí pokácet ovocný strom. U ostatních vzrostlých dřevin již záleží na jejich velikosti.

„Pokud obvod kmene měřený ve výši 130 cm nad zemí přesáhne 80 cm nebo celková plocha kácených zapojených porostů dřevin přesáhne 40 metrů čtverečních, je pro jejich kácení nutné povolení orgánu ochrany přírody příslušného městského či obecního úřadu. Do této míry stačí pouze ohlášení," vysvětlil Vosátka.

Pokud si někdo není jistý, zda ke kácení stromu na pozemku ve svém vlastnictví potřebuje či nepotřebuje vyřídit povolení, stačí se informovat na příslušném odboru životního prostředí. „Tohle funguje. Lidé volají a ptají se," sdělil Vosátka.

To, že někdo o povolení na pokácení stromu požádá, ještě neznamená, že je také dostane. „Přijdou lidé z našeho odboru na kontrolu podívat se, zda vše odpovídá tomu, co je uvedené v žádosti. Na místě se také vyhodnotí zdravotní stav stromu nebo jaké škody působí. Na základě toho se rozhodne. V žádném případě není žádost automaticky odsouhlasena. Je mnoho stromů, u nichž nevyhovíme a žádost o pokácení zamítneme," popsal Vosátka.

Dalším omezením je také nutnost respektovat vegetační období stromů. „Kácet by se mělo nyní v zimě, kdy je to pro strom nejšetrnější. Jakmile začne strom na jaře pučet, tak by se již kácet nemělo," řekl Vosátka.

Volnější pravidla neplatila ani rok a půl. „Předchozí podoba vyhlášky diskriminovala vlastníky staveb pro rodinnou rekreaci a majitele zahrad v zahrádkářských koloniích. Kvůli nejasné definici došlo v některých částech republiky ke značnému úbytku zeleně. Obdrželi jsme mnoho stížností od veřejnosti, měst a obcí. Dosavadní vyhláška také vyvolávala sousedské spory a úřadům kvůli ní přibylo administrativy," vysvětlil zavedení přísnějšího režimu náměstek ministra životního prostředí pro legislativu Vladimír Mana.

Žádný dramaticky vysoký počet žádostí zatím na třebíčský úřad nedorazil. „Nedošlo k žádnému výraznému nárůstu žádostí o kácení stromů na zahradách. Ono také asi dobíhá to, že pokud chtěl někdo něco vykácet, tak to stihl, než začal přísnější režim platit. Navíc doba, kdy žádostí chodí nejvíce, je únor a březen, kdy si lidé uvědomí, že končí období vegetačního klidu," dodala Hana Koutná z třebíčského odboru životního prostředí.