„Přijímání studentů je v plném proudu. Aktuálně máme dvacet přihlášených, dvanáct z nich už podepsalo smlouvu o studiu a další se snad ještě dostaví. Vzhledem k tomu, že jsme museli pracovat v takto zkráceném čase, to považuji za úspěch," řekl rektor Marek Matějek.

Další studenti se navíc mohou ještě hlásit. „Do konce září je stále možné přihlašovat se. Jsme teď v situaci, kdy obchod zavírá v osm a na hodinách je za pět minut osm. A to bývá většinou největší nával. Samozřejmě zůstáváme realisty, studium je přece jen něčím jiným než potraviny," dodal prorektor pro studium Viktor Velek.

Nejlepší způsob, jak se do prvního ročníku přihlásit, je zajít přímo na studijní oddělení nebo využít webovou stránku školy. „Uchazeči se dozví vše potřebné a vyplní přihlášku. Dalším krokem je test studijních předpokladů. Jím se ověřuje úroveň studijních návyků studentů přicházejících z různých středních škol. Pak už nic nebrání tomu, aby na studijním oddělení podepsali smlouvu o studiu a otevřeli novou etapu svého života," popsal proces rektor Matějek.

Jaký bude v budoucnu o obor zájem a jak bude nosný, ukáže až přijímací řízení pro akademický rok 2014/2015.

„Pro veřejnost to nebude novinka, zájemci se budou moci během roku zeptat současných prváků, budou mít možnost přijít na den otevřených dveří. Zájemci budou moci navštívit v průběhu roku některou přednášku a seznámit se se školou. Budeme mít několik měsíců na to, aby-chom oslovili zejména maturanty škol v Třebíči a na okrese. Tohle letos nebylo možné, protože akreditace byla přidělena až na konci června," doplnil Viktor Velek.

ZMVŠ navíc slibuje zájemcům velké propojení oboru s praxí přímo v regionu. „Klíčové pracoviště je ZERA Zemědělská a ekologická regionální agentura v Náměšti nad Oslavou. Její velkou výhodou jsou zkušenosti v oblasti výzkumu, aplikace a mezinárodní spolupráce. Mají laboratoře, do kterých naši studenti budou jezdit a budou tam moci v praxi navázat na teorii získanou ve škole," vysvětlil Marek Matějek.

Pro studenty škola také připravuje přednášky a semináře s přednášejícími z různých firem. „Aby už na počátku studia měli studenti představu, jaké dovednosti a znalosti musí mít, aby u těch firem případně získali místo," dodal rektor Matějek. K dispozici studentům bude i síť pracovišť, kde budou moci v rámci studia vykonávat odbornou praxi. „Já považuji praxi za klíčovou, protože právě během ní se může student zorientovat a vybrat si, která z těch oblastí mu sedí," doplnil rektor.

Dálkové studium

Pro následující akademický rok navíc škola zvažuje také přípravu kombinované (dálkové) formy studia. „Chceme tak vyjít vstříc těm, kteří by rádi studovali v příštím akademickém roce 2014/2015 při zaměstnání," sdělil Viktor Velek.

Od října bude probíhat čtvrtým ročníkem Univerzita třetího věku, která je otevřena všem věkovým generacím. „Největší zájem je zatím o kurz sestavování rodokmenů a starých písem," dodal rektor Matějek.