Od uplynulého pátku stojí v čele školy nový rektor. Škola také představila další záměry do budoucna.

Přestože ministerstvo školství vyjádřilo jednotný souhlasný názor s Akreditační komisí, omezení tří ze čtyř stávajících oborů by mohlo platit až k počátku školního roku 2013/2014, pokud škola obory do té doby nereakredituje. Zatím tedy škola může nadále přijímat studenty pro studium a také tak nadále činí. Jak využije získaného prostoru pro reakreditace stávajících oborů, načrtl nový rektor školy Marek Matějek: „Naše strategie do budoucna je jít cestou menšího počtu oborů a soustředit se na kvalitní pedagogické zabezpečení."

Do funkce rektora byl Matějek jmenován teprve uplynulý pátek, dříve na stejné škole působil jako prorektor pro studium.

Právě personální změny probíhaly už od května, kdy se také novým předsedou správní rady školy stal Miroslav Wolf. Novým prorektorem pro studium se stala Nicol Bednáříková. „Změny se dotknou celého pedagogického zázemí takovým způsobem, aby kmenoví pracovníci měli odpovídající publikační a tvůrčí činnost," zdůraznil Matějek. Naznačil, že součástí opatření může být i propouštění na škole.

Obory na škole doznají změny

Personální změny mají za cíl odstranit nedostatky, na které poukazovala dlouhou dobu Akreditační komise. Školu čeká ale proměna také na poli studijních oborů. „Rozhodli jsme se do budoucna nežádat o reakreditaci dvou ze čtyř stávajících oborů," přiblížil rektor školy další novinku.

Akreditace tedy podle jeho slov v budoucnu škola nebude mít pro obory Informační management a Veřejnosprávní studia.

Jak rektor zmínil, bude škola usilovat o rozvoj oboru Aplikované informační technologie. Výrazné posílení se chystá v oboru Management a marketing. Třetím pilířem bude obor zaměřený na humanitní vzdělávání.

Jednou ze zamýšlených budoucích specializací oboru Management a marketing by podle vedení školy mělo být zaměření na energetiku.

Podle rektora škola s nabíráním nových studentů potíže nemá, o studium je zájem stále.

Změny na vysoké škole vidí jako prospěšné i starosta města Třebíče Pavel Heřman. „Věřím, že proces, kterým škola prošla, ji posílí a získá si pevnější pozici a důvěru studentů," mínil.

Podotkl, že město Třebíč (coby jeden ze zakladatelů školy) věří, že se škole podaří brzy najít schopného strategického partnera, který ji podpoří. „Myslím si, že rozhodnuto bude do konce roku. Jednání nyní probíhají se čtyřmi partnery," načrtl situaci předseda správní rady ZMVŠ Třebíč Miroslav Volf.