Tři současní členové rady se tak ocitli v nelehké situaci. „Když to neotiskneme, tak jsme cenzura, když to otiskneme, tak zase někomu ubližujeme," stěžovala si na posledním jednání zastupitelstva Jana Jánská, která je součástí redakční rady a zastupitelkou za ČSSD. Požadovala, aby v radě městských listů zasedli kromě stávajících zástupců ČSSD, hnutí Ano a KDU-ČSL taky vyslanci dalších stran, které v jemnickém zastupitelstvu od loňských komunálních voleb figurují. „Je třeba, aby nás bylo víc. Nejsme cenzurní úřad," upozornila Jana Jánská.

Rozruch vzbudil hlavně příspěvek Zdeňka Hoška, nazvaný Co radnice nepostřehla. Redakční rada Jemnických listech jej nejprve vydat odmítla, krátce před uzávěrkou říjnového vydání však názor změnila a do tisku pustila všechny obdržené články. „A to ať už s nimi souhlasíme, nebo ne, ať na to máme jakýkoli názor," doplnila Jana Jánská. V říjnových radničních listech se také objevil komentář redakční rady, který apelu- je na všechny dopisovatele, že od příštího, tedy listopadového vydání se budou striktně dodržovat stanovená pravidla. Mezi ně patří i zákaz osobních útoků. K těm se měl ve svém článku podle jemnického starosty Miloslava Nevěčného (ODS) snížit i Zdeněk Hošek. „Ten se u mě shodil naprosto, protože takovou snůšku nesmyslů, dohadů a navíc sepsané formou, která se možná zdá někomu vtipná, mně však ne. Věci, které se v tom článku objevují, a nečetl jsem ho celý, protože jsem na to neměl nervy, jsou absolutní nesmysly a dohady. Spousta z toho je na žalobu," reagoval starosta Nevěčný.

Raději si půjdou sednout na pivo

Místostarosta Jemnice Petr Novotný (MZRJ) označil podobné příspěvky v radničních listech za cestu do pekel. „Občas tam někdo nějaký svůj názor napíše, každý zastupitel na to má právo, rozpumpuje mě to, což je zdravé. Tohle už je ale do nebe volající," mínil. „Možná tím pan Hošek reagoval na mnoho našich předchozích článků, ale je potřeba si říct, že si raději půjdeme sednout na pivo nebo se pobavíme na radnici, ale nebudeme si věci vyjasňovat v Jemnických listech," nabídl místostarosta.

Zdeněk Hošek si však za svým více jak třístránkovým textem stojí a odmítl, že by byl první, kdo by podobnou formu publikace svého názoru v Jemnici použil. „Právě pan místostarosta Novotný porušuje pravidla téměř pravidelně. Naposledy v zářijovém vydání, kdy naše Sdružení ne-závislých kandidátů obvinil z toho, že nemá vlastní program," odvětil autor článku s názvem Co radnice nepostřehla. V něm upozornil na chybějící vodovodní potrubí v ulici Na Pořadí, nynější opravu kanalizace ve městě nebo na strategický plán rozvoje Jemnice na období 2015 2025, který však zastupitelstvem prozatím neprošel.

„Na to, abychom si vyměňo-vali názory přes Jemnické listy, nepřistoupím," poznamenal Miloslav Nevěčný. V listopadovém čísle měsíč-níku by se na základě prohlášení redakční rady neměly podobné útočné články objevovat, a to ať už je napíše kdokoli. Rozšířením počtu členů redakční rady se bude zabývat rada města.