Dluhové desatero:

1. Dluhy se samy nevyřeší. Vyřešíte je jedině tehdy, pokud se jim postavíte čelem a aktivně.

2. Pokud je to možné, neřešte své dluhy dalším zadlužením, ale uhrazením stávajících dluhů. Jinak se vaše situace bude za několik měsíců opakovat znovu.

3. Udělejte si ve svých dluzích pořádek – zjistěte si, komu a kolik dlužíte, kolik splátek musíte ještě uhradit a jaké jsou sankce za opožděné či neuhrazené splátky.

4. Rozdělte si dluhy podle důležitosti- přednost mají dluhy s vysokými pokutami za nesplácení a dluhy související s bydlením – nájem a energie.

5. Pokud pro vás není možné zaplatit dlužnou splátku, nestyďte se věřitele o své tíživé situaci informovat a domluvte si s ním případné odložení nebo snížení pravidelných částek.

6. Nemožnost splácet dluhy vždy řešte v rámci vaší domácnosti, proto o problémech informujte vašeho partnera, se kterým sdílíte domácnost.

7. Neignorujte telefony a vybírejte doporučenou poštu od věřitele. Změna adresy a telefonního čísla vám nepomůže.

8. Sestavte si osobní/rodinný rozpočet. Omezte výdaje na minimum snížením poplatku za kabelovou televizi, internet, telefony. Omezte cigarety, alkohol a odložte nákup spotřebního zboží.

9. Pokuste se zvýšit své příjmy – najděte si odpolední, nebo víkendovou práci. Pokud máte dobrý vztah se zaměstnavatelem, informujte ho o své situaci – může pomoci.

10. Se všemi dokumenty navštivte nejbližší občanskou poradnu.

Občanská poradna