„Bylo nás sedm, jeden se ale kandidatury vzdal až ve chvíli, kdy už nebylo možné nikoho donominovat," vysvětloval klučovský starosta Jiří Chmelka, který vedl jediné tamní uskupení.

Jen z tolika kandidátů co je míst v zastupitelstvu, si mohli vybírat voliči v Přešovicích. Před čtyřmi lety byl přitom seznam jmen na volebním lístku víc než dvojnásobný. „Tehdy tady bylo uskupení, které kandidovalo proti mé kandidátce. Letos se nepřihlásilo," poznamenal přešovický starosta Miloslav Popelka.

Oproti volbám v roce 2010 se výběr pro voliče snížil na minimum v šestnácti obcích, v dalších pěti byl minimální už před čtyřmi roky. Nejmarkantněji pocítili úbytek kandidátů obyvatelé Nových Syrovic. Zatímco před čtyřmi lety se tam o patnáctičlenné zastupitelstvo ucházelo 44 lidí, letos jich bylo jen patnáct.

Minule si mohli svých pět zastupitelů vybrat voliči z Kozlan z deseti kandidátů, letos o volbu v podstatě přišli. Pětičlennou stranu tam dal dohromady pouze současný starosta. „Chtěli tady kandidovat ještě mladí. Bohužel se ale asi nestihli přihlásit, možná na to zapomněli. Je to škoda," postěžovala si kozlanská důchodkyně Marie Veselá.

Se ztrátou výběru jde ruku v ruce i volební účast. Kromě Markvartic se to projevilo ve všech případech. Nejvýraznější úbytek voličů zaznamenala volební komise v Přešovicích. „Minule šlo o hodně, přišli voliči jedné i druhé strany, teď došli jen naši skalní. Ti, co nemuseli, zůstali doma," mínil starosta Popelka.

Úzký výběr

Pouhá třetina lidí přišla k volbám v Lipníku. Důvod byl jasný. Výběr devíti kandidátů pro devět křesel v zastupitelstvu nebyl příliš široký. Podobně vypadala voličská aktivita v Šebkovicích. Před minulým volebním obdobím tam hlasovalo 275 lidí, letos jen 146.

Úbytek kandidátů současné starosty netěší. „Vítězství totiž chutná lépe, když máte konkurenci," zamýšlel se Miloslav Popelka. Rostoucí administrativa, časově náročná zaměstnání a starosti navíc. To jsou podle klučovského Jiřího Chmelky nejčastější důvody, proč se lidé do zastupitelstev menších obcí nehrnou. „Nahoře se hlásá, že politici mají být blíž občanům, má být méně papírování. V reálu je to přesně naopak," zdůraznil. „Já jsem invalidní důchodce, takže, i když s manželkou vyvíjíme nějaké aktivity, na to relativně čas mám. Je to ale práce odpoledne a po večerech," popisoval.

Kromě dobrého pocitu z práce pro svou obec nemá neuvolněná funkce starosty snad žádná pozitiva. „Dělám to od prvních voleb po revoluci, v současné době za tři a půl tisíce měsíčně. To je akorát na náklady za ten mobil," poznamenal přešovický starosta Miloslav Popelka.