Lidé na Třebíčsku v pátek od dvou hodin odpoledne začali rozhodovat o tom, kdo usedne na příští čtyři roky do čela kraje Vysočina. K volebním urnám jich podle prvních odhadů přišlo asi pětadvacet procent. Volební místnosti se otevřou ještě dnes od osmi hodin ráno do dvou hodin odpoledne.

Je pátek 17. října dvě hodiny po poledni a Ladislav Švejda z třebíčské čtvrti Horka – Domky velmi svižným krokem probíhá chodbou Základní školy Václavské náměstí v Třebíči.

Ještě překontroluje nápis Volební okrsek 19 na dveřích jedné ze tříd, pak chvatně zamíří k členovi volební komise, před kterým je papírová kartička s počátečním písmenem jeho jména. Vyfasuje obálku, honem za plentu a rychle vhodit svůj požadavek na vítěze v krajských volbách do volební urny. První volič ve 14 hodin a 2 minuty mizí s omluvným gestem: „Spěchám ještě do práce, měl jsem nějaké vyřizovačky, tak jsem to vzal při cestě.“ Na vybavování nemá čas.


Ale to už se tvoří fronta dychtivých penzistů. Byť před chvílí padla druhá hodina, místnost je zcela zaplněná. Potkávají se staří známí, sem tam utrousí nějakou tu poznámku o nejčerstvějších starostech a posunky si naznačují, komu rozhodně hlas nedají. Do toho se mísí řev žáčků, které vidina víkendu pohání kupředu. V komisi sedí i Marie Nováková. Jako ostatně po revoluci pokaždé. Účast si tipuje vysokou: „Nejlepší byla samozřejmě v prvních volbách po listopadu, ale my tu máme tradičně 60 až 70 procent.“ 19. okrsek čítá 804 lidí s právem volit, pravda se ukáže dnes večer.


Výčapy, ves vzdálená osm kilometrů o čtvrt hodiny později. Obecním úřadem s volební místností se nese vůně kávy. Že by se tu lidé mínili ušlapat u volební urny, to tedy rozhodně ne. Při otázce, kolik že už přispěchalo voličů, se členové komise rozesmějí, jakoby slyšeli dobrý vtip: „Zatím dva, lidi jsou ještě v práci,“ říká za všechny Josef Svoboda. A jeho odhad zní: „Tak máme 555 voličů, ale přijde jich jen malá část, a kdo už se dostaví, dá převážně hlas ČSSD.“ Víska Štěpánovice patří pod Výčapy, ale volební okrsek má svůj, v kulturním domě. Za stůl s bílým ubrusem zasedla trojice žen: „Nám už přišli čtyři lidi ze 75 možných. Myslíme, že víc než patnáct, dvacet jich ani nebude.“ Místo opečovávání domácností mají před sebou vidinu nekonečných hodin strávených v kulturáku. Ale někdo to prostě ve vsi dělat musí.


Pokud jde o počet voličů, v případě letošního roku zatím Český statistický úřad žádné číslo nezveřejnil. V minulých volbách v roce 2004 bylo na Vysočině evidováno více než 407 tisíc voličů, asi o tisícovku víc než v roce 2000, kdy proběhly historicky první volby do krajských zastupitelstev. Volební účast byla v prvních krajských volbách v roce 2000 téměř 36%, o čtyři roky později už k urnám přišlo necelých 32% voličů. Na Třebíčsku je letos 248 volebních okrsků.

Boj dvou největších stran

Bude to souboj dvou největších politických rivalů – občanských demokratů (ODS) a sociálních demokratů (ČSSD).Alespoň tak soudí řada politologů i samotných politických představitelů. Právě dnes úderem druhé hodiny odpoledne totiž začínají krajské a ve třetině všech volebních obvodů v Česku také senátní volby.


Pokud by na Vysočině získali občanští i sociální demokraté výrazný počet mandátů v krajském zastupitelstvu, ale ani jedna strana by neměla nadpoloviční většinu, nastane vyjednávání o krajské vládní koalici.


„Jsme ochotni jednat s každým, kdo bude chtít s námi jednat a bude respektovat priority našeho volebního programu,“ řekl Jiří Běhounek, lídr ČSSD na Vysočině.


„O koalicích se diskutuje až po volbách a diskutovat jsme připraveni se všemi demokratickými stranami vyjma komunistické, která se nezřekla některých marxistických principů,“ upřesnil představy ODS o možném povolebním vyjednávání o koaličních partnerech Miloš Vystrčil, vysočinský lídr ODS a současný hejtman.


Ani jeden z obou lídrů tak nevyvrátil, že by byli ochotni jednat i o případné velké koalici mezi ODS a ČSSD.


I další strany vyčkávají, jak voliči rozdají pomyslné karty.

Jen přes pět procent


Krajské volby před čtyřmi roky dopadly nejlépe pro ODS, která obdržela od voličů téměř 29,5 procenta, druhá skončila KSČM s necelými 21 procenty odevzdaných hlasů. Na třetím místě se pak usadili lidovci s 20,5 procenta.


Až čtvrtá byla ČSSD s přibližně 13.3 procenta všech hlasů tehdy příchozích voličů. Do krajského zastupitelstva se ještě probojovalo SNK sdružení nezávislých s přibližně 7,1 procenta.


Další politické subjekty se do krajského zastupitelstva nedostaly, protože nepřekročily 5 procent odevzdaných hlasů. Volební účast v roce 2004 dosáhla na Vysočině necelých 32 procent.


Povolební vyjednávání nakonec vyústilo v krajskou vládní koalici ODS, KDU–ČSL a SNK.

Servis pro voliče

Kdy se volí: dnes v pátek od 14.00 do 22.00 a v sobotu od 8.00 do 14.00.
Kdy se očkávají výsledky: podle předpokladů v sobotu nejpozději do 22. hodiny.
Kolik je volebních okrsků: na Vysočině je 1137 volebních okrsků, to znamená 1137 volebních místností.

PETR ŠMERGL
HANA JAKUBCOVÁ