V loňském roce proběhla u půl procenta náhodně vybraných respondentů zkouška. Letos v březnu už se vše odehraje na ostro. „Zlomovým okamžikem bude půlnoc z 25. na 26. března,“ sdělil mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík. „Do tohoto data by měli všichni obyvatelé měst a obcí obdržet od sčítacích komisařů příslušné formuláře,“ doplnil Ivan Přibík. Organizátorem celostátního sčítání je Český statistický úřad, jež bude celou záležitost zajišťovat ve spolupráci s Českou poštou.

Každou domácnost před samotným sčítáním navštíví určený komisař, který se prokáže platným průkazem a odevzdá potřebný počet formulářů. Jejich navrácení může probíhat několika způsoby. Vzhledem k faktu, že vyplněné listy budou obsahovat citlivá data, na něž se vztahuje zákon na jejich ochranu, může si každý vybrat způsob jak je úřadu vrátí.

„Těch možností, jak vrátit vyplněné tiskopisy, je hned několik. Lze je odevzdat zpět komisaři, nebo je bezplatně poslat poštou. Další variantou je, že příslušné informace vyplní na internetu z domu, nebo z obecního či městského úřadu,“ vyjmenoval Ivan Přibík.

Jedním z míst, kde budou moci obyvatelé formuláře elektronicky vyplnit, je příslušná správní instituce. „Povinností každého úřadu je umožnit obyvatelům vyplnění formulářů po internetu, pokud o to projeví zájem. O tom zda to bude přímo v prostorách radnice či například v knihovně bude úřad včas informovat příslušným oznámením,“ uzavřel mluvčí.

Sčítání lidu, domů a bytů je ze zákona povinné pro zletilé fyzické i právnické osoby. Porušení příslušného ustanovení lze trestat pokutou do výše 10 tisíc korun.