„Vyzkouší si ostrahu a odrážení různých simulovaných způsobů napadení elektrárny. Zapojí se rovněž vrtulníky z náměšťské armádní základny, psovodi a policejní pyrotechnici," sdělil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Akce zaměřená na zvyšování bezpečnosti tohoto jaderného zařízení byla připravena na základě doporučení Evropské komise. Navazuje na podobné loňské cvičení u jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. „Cvičení by se mělo pravidelně opakovat," uvedl Bezděk.

Během víkendu vybudovali vojáci na účelových přístupových cestách k elektrárně kontrolní místa a strážní stanoviště. Cvičící jednotka pak bude kontrolovat u jednotlivých osob oprávněnost vstupu a vjezdu. Odražení simulovaných útoků na elektrárny budou společně vojáci a policisté nacvičovat v pondělí.

Za armádu se do cvičení zapojí příslušníci 191. pěší roty aktivní zálohy s vojáky krajského velitelství a zástupci náměšťské vrtulníkové základny. Psovody a pyrotechniky poskytne Vojenská policie. S vojáky budou spolupracovat policisté z kraje a pracovníci elektrárny.