Na vodní režim má zcela jistě největší vliv změna počasí, přesněji řečeno místního klimatu, viditelná za posledních několik desítek let. Změny jsou i na Třebíčsku evidentní, potvrzují je místní pamětníci. „Pamatuji zimy, které začaly v listopadu a skončily v březnu. Někdy jsme ještě v březnu bruslívali na rybníku Kuchyňka,“ vzpomněl si na počasí a radovánky v době svého dětství 65letý důchodce z Třebíče.


Souvislou sněhovou pokrývku a trvalý mráz dnes vystřídalo sucho a kolísající teplota. Množství a režim srážek v regionu je jiný než před desetiletími i v ostatních ročních obdobích. Na jaře prý podle pamětníků většinou přišel pořádný liják, který „umyl“ město. V létě zase byly častým jevem malé lokální bouřky. „Za mého dětství se říkalo, že bouřky chodí od Domamile. Dneska spíše od Dukovan,“ dodává manželka důchodce.


Změny v množství srážek jsou dobře patrné na kolísání hladin starších kopaných studní. Jednou z obcí, kde tyto problémy v zásobování vodou posledních několik roků řeší, jsou Horní Vilémovice. Vesnice prodělala jakýsi „ukázkový“ vývoj. Od kopaných studní přešli lidé na vrtané, v současné době se buduje vodovod.


Nejdřív studně, pak vodovod


„Tady to bylo špatné. Když bylo sucho, nebyla ve studnách voda. V roce 2000 jsme proto dělali vrty,“ přiblížil situaci vilémovský starosta Vlastimil Caha.
Na pořízení vrtů přispívala občanům obec. Od té doby je to prý lepší, otázkou však zůstává kvalita vody. Někdo má podle starosty lepší, někdo horší. Vrty se dělaly pro všechny domy v obci, kterých je kolem 40. Ne všichni však z vrtů odebírají, několik domácnosti dosud čerpá z původních kopaných studní. Podle slov starosty Vlastmila Cahy je o napojení na vodovod mezi lidmi zájem. Zatím se dělá hlavní tah k obci, který vede od Čechtína a Benetic. V letošním roce budou dělat vlastní připojení.


Nárůst počtu vrtaných studní je značný. Ve správním obvodu Městského úřadu Třebíč jich v letech 2007 až 2008 bylo nově povoleno na 200.


Podle Pavla Vosátky, vedoucího odboru životního prostředí, je vliv velkého počtu vrtaných studní na hladinu spodních vod však zatím sporný a těžko prokazatelný. Dosud neexistují statistiky odběrů a vydatnosti zdrojů. Vývoj do budoucna však směřuje k přísnější legislativě a důslednému hospodaření s vodními zdroji.

VÍCE SI PŘEČTĚTE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ TŘEBÍČSKÉHO DENÍKU.