Kdyby vody dál ubývalo, dá se očekávat regulace odběru a omezení?
Nechci to přivolávat. Doufám, že nějaké podzimní srážky budou a zima, pokud stav nezlepší, pokles alespoň zastaví. Jsme schopni s naším čerpacím pontonovým zařízením jít do hloubky ještě mnohem hlubší. Nepředpokládám zatím, a tím myslím delší časový horizont, nějaká omezení. Velmi by pomohla zima, která by měla hodně sněhu. Poslední taková byla před deseti lety.

Nezhoršuje se kvalita vody, když jí v přehradě ubývá?
Kupodivu ne. Kvalita je velmi dobrá. Bereme vodu z deseti metrů pod hladinou a kvalita je lepší, než bývá v jiných letech. Nevím, jestli je to tím, že voda je v hloubce ustálená, nemám pro to vysvětlení. Otázka je, co to udělá při změně počasí na podzim, kdy se ochladí a vrstvy vody se promíchají. Potom změna přijít může.

Plánujete pro zlepšení stavu nějaké nové vrty?
Nové vrty jsou vybudovány v oblasti Římovského potoka a Březové. Teď usilujeme o to, aby se do strategického plánu rozvoje vodovodů na území kraje dostalo propojení těchto vrtů do oblastního vodovodu. Navrhovali jsme také propoj mezi vranovským a mostišťským vodovodem v ose Budišov - Náměšť. Kdyby se povedlo obě větve propojit, přispěje to ke zvýšení bezpečnosti vodárenského systému. Zatím jsou vodovody propojené pouze v Třebíči.