Déletrvající teploty pod bodem mrazu se vinohradu Lubomíra Lampíře prozatím vyhnuly. Stejně jako u jeho kolegů z jižní Moravy. Ke sběru hroznů z 1200 révových keřů potřebují nejméně sedm stupňů Celsia pod nulou. „Je nejvyšší čas, aby přišel mráz. Zatím je dužnina sladká a hrozny relativně zdravé, protože ty teplé dny zde nejsou tak výrazné jako v jižním cípu Moravy," popsal nynější stav majitel Vinařství Sádek.

Pokud by se ale doba sklizně ledových hroznů dál oddalovala, hrozila by řada nebezpečí i jeho vinici. „Bobulím napadení bílou hnilobou a plísní šedou. Dále je zde samozřejmě nebezpečí obírání bobulí ptáky a opad hroznů na zem," upozornil.

Teploty nad nulou dál trápí nejen lyžaře, ale i vlekaře. Sjezdovka na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí sice zahájila provoz ještě před Vánocemi, dnes ale byla nucena zavřít. „Podmínky se zhoršují kvůli oteplení," vysvětlil Jiří Pálka z tamního lyžařského klubu.

Podobně jsou na tom i provozovatelé lyžařského areálu Jalovec u Číchova. „Uměle zasněžovat nad nulou zatím neumí nikdo," poznamenal Pavel Škorpík. Kromě přírody jej navíc zradila i technika. Čerpadlo na výrobu sněhu ještě před vánočními svátky vypovědělo službu. „Už by ale mělo být v pořádku, opravené z Bzence by se k nám mělo už brzy vrátit. I kdyby ne, tak si můžeme vypůjčit jiné ze Žďáru. Nemá to ale smysl, zasněžovat nejde a nemá cenu platit za každý den jeho pronájmu," mínil Škorpík.

Stejně jako Jalovec nevyrábí sníh ani třebíčský Skiareál Baby Pod Kostelíčkem. Na pouze přírodní pokrývku jsou závislé svahy u Kněžic a Želetavy. Na Vysočině se aktuálně lyžuje pouze na Harusově kopci u Nového Města na Moravě, v Novém Jimramově na Žďársku, na Šacberku u Jihlavy a Křemešníku u Pelhřimova.

Podobně špatné podmínky pro lyžování panovaly na Jalovci na přelomu let 2006 a 2007. „Každá sezóna je holt úplně jiná. Některou zimu jezdíme 92 dnů, jinou 18. Teď jsme zatím na nule," připomněl Škorpík.

Za téměř třicetiletou existenci obnoveného sádeckého vinohradu se s podobně nepříznivým počasím setkal jeho majitel pouze dvakrát.