V nížinách je pak stále málo sněhu. Některé malé vleky na Havlíčkobrodsku proto stály. Nejlepší podmínky pro lyžování v kraji jsou ve Žďárských vrších, ale také na Křemešníku na Pelhřimovsku, v Jihlavě na Šacberku a ve Velkém Meziříčí.

Nejvíce sněhu děla nasněžila na Šacberku v Jihlavě, na svahu leží asi 85 centimetrů technického sněhu s trochou přírodního. Podle provozovatelů tam o víkendu přišlo nejvíce lidí v sezoně. Luxusní podmínky pro lyžování hlásí Ski Snow Park na Harusově kopci na Novoměstsku. Výborné podmínky jsou podle webových kamer také v Dalečíně, Svratce, Karasíně i v Novém Jimramově. Vysoké návštěvnosti se dnes těšil skiareál na Fajtově kopci u Velkého Meziřící nedaleko dálnice D1. Lyžaře tam lákají i na domácí grilování a uzení masa a klobás.

K oblíbeným skiareálům na Jihlavsku patří kromě Šacberku i sjezdovka v Lukách nad Jihlavou, dnes si tam plno lidí užívalo jasného počasí. Jezdí také vleky v docela malých obcích, třeba v Mrákotíně, který se nachází pod nejvyšší horou Vysočiny Javořicí, kde nasněžili 60 centimetrů sněhu. Na Třebíčsku mají lyžaři podle dostupných informací aktuálně k dispozici jediný areál – na Jalovci.