Kolem 14 panelů procházeli na oběd nejen studenti a učitelé, ale i děti z prvního stupně základní školy. „Nedívejte se na to, dívejte se pod nohy,“ nabádala jedna z učitelek skupinku dětí. Reakce chlapců a dívek na fotografie byla různorodá. Někteří se tvářili otrle, druzí reagovali citlivě.


„Teď mě přešla chuť na oběd. Fuj! Čau holky, to jsou fotky, co? My radši jdeme.“ To jsou některé ze slovních reakcí, které bylo v ulici slyšet. „Já se na to snažím nedívat,“ radila jedna z procházejících dívek druhé. „Petice probíhá od roku 2008. Minulý rok jsme udělali šest nebo sedm výstav. Od září to ukazujeme před školami,“ řekl Jan Vrána z občanského sdružení Stop Genocidě.


Osvěta pro studenty


„Má to za cíl, aby každý měl právo na život od početí do přirozené smrti. Děláme to proto, aby byla osvěta mezi studenty,“ vysvětlil Jan Vrána.


Nepříjemné chvíle připravili organizátoři kontroverzní výstavy vedoucí školní jídelny Drahomíře Trnčíkové. „Je to nevhodně zvolený prostor, v době výdeje oběda ukazovat dětem tyhle obrázky. Už se nám stalo, že dítě odmítlo jíst, plakalo. Jedno se nám tam pozvracelo,“ zlobila se zoufalá vedoucí jídelny Trnčíková.


Ředitel městské policie Ladislav Prvák vysvětlil, že zasáhnou bohužel nemohl. „Prokázali se zákonným ohlášením. Musel jsem to akceptovat,“ řekl.