Téměř poslední akcí budou sanační práce v jedné z dutin přemostění, kterou až dosud obývala kolonie netopýrů velkých. Zbylé jedince odsud přijeli v pondělí odpoledne „vysbírat“ pracovníci Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Vybaveni papírovou krabicí, baterkami, rukavicemi, látkovým podběrákem a drátěným háčkem. Několik létajících savců totiž zůstalo zavěšených v kruhových otvorech ve stropě.

Dostat se do temnot obřího mostu je možné de facto jen v období nynějších rozsáhlých oprav z lešení.

„My nyní posbíráme, určíme jejich pohlaví a potom je vypustíme do vedlejší už zrekonstruované mostní dutiny. Jak jejich životní rytmus velí, vydají se hledat zimoviště. Tím bývají podzemní prostory, třeba jeskyně v krasu nebo opuštěné štoly či sklepy,“ popsal odchyt ochranář Jaromír Čejka.

Nakonec se ukázalo, že cestu za zimním spánkem ještě nezvolilo 18 samečků a dvě samičky. Do podběráku padali jako pověstné hrušky, v chladném počasí byli příliš ztuhlí na to, aby se pokusili uletět.

Důkazy života netopýrů v tomto impozantním prostoru jsou docela prozaické, hromádky trusu. Firma, která sem nyní nastoupí, mostní dutinu důkladně prohlédne, odstraní případné závady a vyčistí ji. Netopýři se sem zjara zase vrátí, aby tu měli mladé.

Netopýr velký je jedním ze 26 dosud zjištěných druhů tohoto tvora na našem území. Má rozpětí křídel 35 až 40 centimetrů, živí se hmyzem a dožívá se věku až neuvěřitelných 35 let. „Potvrdili nám to okroužkovaní jedinci. Kolonie tady ve Stropešíně čítá asi 200 jedinců, na Třebíčsku se netopýr velký vyskytuje ještě v Biskupicích. Je vzácný i díky tomu, že samička má jednou ročně zpravidla jen jedno mládě,“ doplnil Čejka. Sameček samičku oplodní na podzim. Oplozené vajíčko však ihned ustrne ve vývoji a pokračuje v něm až následující rok na jaře. V červnu až červenci samičky rodí jedno mládě.

Ve většině evropských zemí je netopýr velký chráněn jako ohrožený druh. Skandinávie či Britské ostrovy jej pokládají za vyhubeného.

Rekonstrukce 30 let starého Stropešínského mostu trvá od druhé půlky letošního února. Celkově bude stát asi 80 milionů korun. Přemostění má monolitickou konstrukci z přepjatého betonu, je dlouhé 260 metrů a vypíná se 17 metrů nad hladinou Dalešické přehrady.