Akce již tradičně nabízí pestrý program po tři dny - v pátek, v sobotu i v neděli. 

„Židovské město tímto vracíme o téměř sto let nazpět. Návštěvníci se ocitají ve dvacátých a třicátých letech minulého století,“ řekla ředitelka Městského kulturního střediska v Třebíči Jaromíra Hanáčková.

V jinak poměrně poklidných křivolakých a na rovnou dlažbu skoupých uličkách židovského města to kypí nadšením prodejců výrobků z tradičních dílen, muzikantů, kteří mísí češtinu s hebrejštinou, a také návštěvníků. „Je to tady perfektní. Dnes už tudy procházíme asi po čtvrté, ale pořád vidíme nebo slyšíme něco nového,“ pochvalovala si v sobotu Petra Dvořáková, která do Třebíče přijela s rodinou od Jihlavy.

Ilustrační foto.
Muž chtěl skočit z mostu. Jednou nohou už visel nad řekou

Četnictvo muselo zasahovat už v pátek v podvečer a pořádek v ulicích židovského města ale vždy musí udržovat po celý víkend. Vyjíždět musejí také hasiči. Ti z Heraltic předvádějí, v jakých uniformách a s jakou technikou se hasil požár před sto lety.

Akce, která má oživit jindy spíše tichou čtvrť, se nese v duchu tance a hudby. Lidé se mohou naučit a vyzkoušet si charleston a swing nebo se zaposlouchat do vystoupení skupin Tabasker, dívčího tria MBBM či uskupení Mackie Messer Klezmer Band.

Páteční a sobotní večer pak patří sklence dobrého vína a filmům s Hugo Haasem, promítaných na plátno pod širým nebem. V pátek lidé zhlédli Muže v offsidu, o den později komedii z roku 1933 Život je pes.

Během akce se prezentuje několik organizací, které pečují o hendikepované, například oblastní charita, Vrátka nebo Míša & Míša. Živé vaření s recepty ze staročeské kuchyně v moderním pojetí předvádějí lidé z Pažitky. Jací byli židé strávníci a co a v jakém období jedli, se mohou zájemci dozvědět v Domě Seligmanna Bauera. Kostýmované prohlídky tam zajišťují členové třebíčského divadelního souboru Ampulka. Kolem jídla se pochopitelně vždycky točí i Snídaně pod lípou.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Policisté pátrají po agresivním řidiči stříbrného auta

Ten, kdo se chce o židovském městě dozvědět něco z urbanistického hlediska, může se připojit k archivářce Jitce Padrnosové a čtvrť, zapsanou mezi památky Unesco, si s jejím odborným výkladem projít.