Ke koloritu mužské Věznice Rapotice neodmyslitelně patří pravidelné výjezdy odsouzených za prací mimo ostnaté dráty areálu. „Ze 315 vězňů jich 140 dělá, to je bezmála polovina všech, které tu máme. Z nich 56 venku. Momentálně jejich šikovnosti využívá 17 subjektů,“ upřesnil mluvčí věznice Jan Doležal.

Mezi trestanci je o možnost vyjet ven do zaměstnání obrovský zájem. Jednak si přivydělají – často splácejí nějaké ty dluhy. A hlavně se dostanou mezi lidi, byť s okolím nesmějí komunikovat. Trest jim tak lépe ubíhá.

„Byli jsme první, kdo před časem nabídku pracovních sil z rapotické věznice přijal. A musím říci, na dva tři malé zádrhele jsme vždycky byli moc spokojení,“ upozornil kralický starosta Emil Dračka. Přes léto tu mívají i čtyři vězně najednou, nyní na zimu tu jsou dva.

„Máme pro ně práci v obecním lese, kde dělají pořádek. Taky uklízejí zasněžené chodníky. A teď se trochu věnují kabinám fotbalistů. Jeden je, řekl bych, Pan obkladač a druhý Pan zedník, byť v tom patrně ani nejsou vyučení. Ale jejich zručnost je obdivuhodná,“ doplnil Dračka. V obci podle něj většinově převládá neutrální postoj k odsouzeným.

Nejvíc vězňů z rapotického kriminálu dojíždí do slévárny UXA v Brně – Komárově, která se zaměřuje na produkci středních a malých individuálních sérií odlitků. Odsouzení tu dělají pomocné dělnické práce.

Komunikativní dříči

„Momentálně zaměsnáváme šestnáct chlapů z Rapotic. A můžu takovou pracovní sílu pouze vřele doporučit. Oni mají zájem pracovat, domluva s nimi je opravdu dobrá. Jen mě mrzí, že je třeba nemůžu přeřadit na kvalifikovanější pozice. Už by pro nás byli proděleční. Důvod je jednoduchý, nejde jen o výplatu, ale i dopravu, kterou hradíme my,“ popsal svou zkušenost obchodní ředitel slévárny Igor Marek. Jak říká, kdo chce zaměstnat vězně, musí předem dobře počítat, náklady nejsou jen na poměrně nízkou mzdu, ale i kupříkladu na zmíněnou dopravu.

Věznice Rapotice by ráda do budoucna zbudovala nějaké vlastní výrobní haly uvnitř „zadrátovaného“ areálu, kde by odsouzení pracovali. Zatím je ale celá věc pouhou úvahou, chybějí peníze. Pozemek, na kterém se nachází rapotický kriminál, je obrovský, velká část zatím leží ladem.

Už několik let existuje myšlenka nabídnout jej nějaké firmě, která by následně využívala šikovné ruce i motivaci vězňů pracovat. Zatím ale vše vázne na tom, že na nevyužité části parcel chybějí inženýrské sítě.