Jím je společnost Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, která patří do sklářského holdingu Bohemia Crystalex Traiding. Ten nedávno uzavřel provozy v Poděbradech a Světlé nad Sázavou.

„Pohledávky Citibank Europe vznikly z úvěrů, které světelské společnosti poskytla, společně s dalšími subjekty, v roce 2001. Ke dni 10. října činila výše pohledávky téměř dvě miliardy osm set čtyřicet osm milionů korun,“ píše se v návrhu.

Propojení holdingu

„Mezi jednotlivými skupinami Bohemia Crystalex Traiding existují velmi úzké vztahy založené na majetkovém a personálním propojení. S ohledem na existenci zahraničních členů skupiny může docházet k nežádoucím změnám i tím, že majetek dlužníka bude vyveden z dosahu českých insolvenčních orgánů,“ uvádí v návrhu na nařízení předběžného opatření Kenneth Edward Quinn, z pražské Citibank.
Jinými slovy to znamená, že majetek skláren by mohl skončit v cizině a české orgány by byly krátké.

Nezávislý správce

„Proto by obchodní vztahy a finanční toky mezi společností Sklo Bohemia a ostatními společnostmi ze skupiny měly být svěřeny pod kontrolu nezávislého předběžného správce, který nebude zatížen vztahy ve skupině a jehož jediným zájmem bude zajištění a zjištění majetkové podstaty Sklo Bohemia,“ dodal.

Výkonná tajemnice Odborového svazu zaměstnanců sklářského průmyslu Renata Letková sdělila, že odborový svaz nemá k návrhu žádné výhrady.
„Jmenování předběžného správce ve společnosti Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou by bylo jednoznačně ku prospěchu věci,“ řekla Letková. „Nevím, proč soud předběžného insolvenčního správce v Poděbradech ustanovil a proč se tak doposud nestalo ve Světlé nad Sázavou. Nepřísluší mi to ale komentovat.“

Mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak uvedl, že soudkyně Jarmila Hanuliaková se k návrhu vyjádří nejpozději koncem tohoto týdne.
„Obecně lze konstatovat, že navrhovatel předběžného opatření, kterým je v tomto případě Citibank Europe, musí prokázat, že k vyvedení majetku dlužníka, v tomto případě společnosti Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, došlo nebo dochází. Pokud tak neučiní, nemůže soud navrhovateli vyhovět,“ vysvětlil Kulawiak.

První návrh Citibank Europe na nařízení předběžného opatření a ustanovení předběžného insolventního správce, který Citibank Europe předložila 29. září, Městský soud v Praze zamítl.

„Dospěl k závěru, že návrh je neurčitý a neobsahuje vylíčení skutečností a nenavrhuje důkazy, kterými odůvodňuje vydání předběžného opatření,“ uvádí se v rozhodnutí soudu.

„Holding Bohemia Crystalex Traiding se k návrhu Citibank Europe vyjadřovat nebude,“ oznámil Deníku jeho mluvčí Karel Samec. „Jde o návrhy jednoho z věřitelů, ke kterým nevidíme důvod se vyjadřovat,“ konstatoval Karel Samec.