Důkazy proti ní se nikdy nenašly. Před rokem začala studovat právnickou fakultu. „Budu se možná jednou živit tím, že budu hájit lidi, kteří jsou nespravedlivě stíháni,“ řekla tehdy Deníku. Co říká dnes?

Co jste cítila v první chvíli, když jste se o zastavení trestního stíhání dozvěděla?

Ta informace již nějakou dobu kolovala mezi novináři, kteří mi volali již před pár týdny. Jako ověřenou jsem ji získala od svého advokáta minulý týden ve čtvrtek. Takže jsem to zažívala tak nějak postupně, prodělala jsem jakousi navykací kůru… Cítím velkou úlevu, v žádném případě se to však nedá nazvat zadostiučiněním.

Budete žádat odškodnění? Jak budete dál postupovat? Zažalujete případně i TV NOVA, která kauzu odstartovala?

O následných krocích se musím dohodnout se svým advokátem. Vzhledem k mému pracovnímu pobytu mimo republiku jsem zatím neměla možnost další postup s ním naplánovat. Sama přesně neznám možnosti, které pro tento případ dává české právo, takže nechci spekulovat.

Tušíte, kdo za tím vším stál?

Spíš tuším motivy toho obvinění. Podle mého názoru na počátku stála úporná snaha mě diskreditovat a odstavit od mé práce, abych nepřekážela jistým finančním zájmům. Ta pomluva totiž prokazatelně vznikla již za mého působení na ministerstvu. Pak už to dostalo svou neblahou energii, obávám se, že se to někomu hodilo do politické hry - jak o tom též svědčí načasování na předvolební dobu a bombastická mediální masáž.

Jak na osvobozující verdikt reaguje vaše okolí? Překvapila vás nějaká reakce?

Dostala jsem spoustu krásných mailů od známých i neznámých lidí. Pro odlehčení: jistá skupina kamarádů - recesistů - vyhrožuje, že po mém příletu do Prahy uspořádá na letišti happening, něco jako zatčení II (to první bylo bohužel naostro po návratu z Běloruska). Jinak jsem dostala řadu smutných mailů s příběhy podobnými tomu mému od zcela neznámých lidi.

Nechala jste se slyšet, že státní i evropské dotace kazí morálku i trh. K tomu jste dospěla až časem, nebo si to myslíte už dlouho? Budete s takovým názorem i nadále pracovat v oboru evropských dotací?

K tomuto názoru jsem dospěla postupem času, právě při práci v oblasti dotací, ač to může znít skoro až kacířsky. Zaměřím-li se na evropské dotace, kostky jsou vrženy, systém fondu je nastaven až do roku 2013. Jsem ale přesvědčena, že ten systém už požírá sebe sama, že se díky složitým procedurám a roztříštěnosti dotačních programů vytrácí původní smysl. Pokud by ale chtěla EU systém změnit, musela by sáhnout do samotného mechanismu tvorby evropského rozpočtu a jeho struktury. Moc šancí tomu nedávám. A poznámka k mé práci: až budu umět něco jiného, ráda to půjdu dělat. Fakt, že studuji právo, je jasným výrazem toho, že v oboru zůstat nechci.

Další informace k případu si přečtěte ve článku zde.