Jako legislativně do konce „nedotaženou“ věc vidí tento nápad ministerstva ředitelka MŠ Duha v ulici Kpt. Jaroše Jana Hýžová: „Jak bychom se rozhodovali v případě, kdy se o celodenní docházku budou dělit dvě děti a stane se, že rodiče jednoho z nich najednou budou požadovat změnu na celodenní docházku?“

Jak tvrdí, jejich školka má už teď kapacitu pořádně „našlapanou“. „Máme ve školce 280 dětí. Ve dvou třídách je dokonce po osmadvaceti dětech,“ vysvětlila s tím, že už loni musela odmítnout žádost o umístění zhruba dvacítky dětí.

Odpolední „hlídárnu“ nebere

Na sídlišti na Hájku bývaly více než před šesti lety školky tři. V dobách totality jich bylo dokonce pět. Teď je tam pouze jediná školka, MŠ Duha, pod kterou přešla školka v Dukovanské ulici. Bývalý objekt školky v ulici Gen. Sochora nyní využívá Charita, v objektu bývalé školky v ulici Fr. Hrubína je mateřské centrum a další organizace. Školka v Krajinově ulici byla také zrušena.

Další školka na velkém sídlišti zkrátka chybí. „Nemáme už žádné volné prostory, kam děti umístit. Teď došlo na dohodu se sousední základní školou v ulici Kpt. Jaroše, že bychom mohli mít od září jednu třídu školky pro pětadvacet dětí v jejich prostorách,“ nastínila ředitelka z MŠ Duha.

Už teď se do školek chodí rodiče ptát na přijímání dětí na další školní rok. „U nás určitě bude převis poptávky a určitě všechny neuspokojíme,“ je si jista ředitelka třebíčské ZŠ a MŠ Na Kopcích Andrea Byrtusová. V jejich školce loni v září otevřeli další třídu. I ta má kapacitu naplněnu dětmi s celodenní docházkou. Proto ani tam nápad ministerstva nepřipadá v úvahu. Mnozí rodiče by možnost alespoň občasného odpoledního hlídání dětí ve školce brali. „Nemám babičky, hodilo by se to,“ řekla Hana Procházková z Třebíče.

K ministerskému nápadu ředitelka Byrtusová jen poznamenala: „Doufám, že se s tím nesetkám. Neumím si představit, že by školka mohla fungovat jen jako odpolední „hlídárna“.

Děti přicházející pouze na odpoledne by přišly o vzdělávací činnosti, které většinou probíhají dopoledne.

„Je to nesmysl! Jak z hlediska hygienického, tak i praktického,“ soudila o ministerské novince ředitelka MŠ Čtyřlístek na Kubišově ulici v Třebíči Renata Špačková. „Pochybuji, že rodiče, kteří přihlásí své dítě k celodenní docházce, by na takovou věc přistoupili. Přestože jim pro dítě chodí každý den po poledni například babička, nikdy si nemohou být jisti, že babička najednou neonemocní a oni by pak nemohli dítě ve školce nechat do odpoledne,“ okomentovala situaci. Ve školce na Kubišově ulici v závěru roku přibylo 16 dětí ze zaniklého stacionáře Rolnička, pro naplnění další třídy přibrali od prvního ledna další čtyři děti. Že by v jejich školce mohly přibýt další děti, například na odpoledne, ředitelka Špačková odmítá. „Není to reálné. Velká fluktuace dětí by vhodná nebyla kvůli ohroženosti zdejších alergických dětí. Musíme minimalizovat možnost nákazy infekcemi dětí s oslabenou imunitou,“ dodala.

Podle třebíčského místostarosty Pavla Pacala by se měla situace zlepšit v září, kdy se otevře zmiňovaná třída MŠ Duha v prostorách sousední základní školy. „Od září přibude navíc v prostorách MŠ Duha další třída pro děti mladší tří let. Dvě nové třídy školky od září to už bude dostačující pro pokrytí potřeb pracujících rodičů,“ mínil Pacal.