Kontejnery na kov by se měly ve městech a obcích objevit ve druhé polovině roku, nebudou ale úplně na všech stanovištích. „Jen tam, kde se vejdou. Stanoviště jsme vybírali tak, aby v každé obci byla možnost kov třídit,“ řekl jednatel společnosti Esko-T Pavel Gregor.

Ročně by se podle propočtů společnosti mělo na Třebíčsku vysbírat 40 tun kovů. Ty zatím končí v černých nádobách mezi netříděným odpadem. „Například chovatelé mazlíčků vyprodukují kvantum kovových obalů, které končí mezi komunálním odpadem,“ zmínil Gregor.
Na kontejnery chce svazek obcí získat dotaci ze státního fondu životního prostředí. Nakolik bude úspěšný, se ukáže v dubnu.

Představenstvo svazku chce kontejnery na kov podle Pavla Gregora letos instalovat v každém případě, aby naplnilo svůj plán odpadového hospodářství. Součástí plánu jsou opatření, která mají zlepšit sběr a třídění odpadů v okrese a v Brtnici, která je součástí svazku.

„Aby lidé víc třídili, budeme muset jen v Třebíči vybudovat dalších 30 – 40 kontejnerových stání. Je statisticky dokázáno, že když to mají lidé blízko, třídí. Pokud daleko, přestávají třídit,“ podotkl Pavel Gregor. Přijatelná vzdálenost ke kontejneru je podle něj vymezena na nejvýše sto metrů.